nieuws

P&O als partner bij uitbesteding

Geen categorie

Vijftig personeelsleden krijgen op een dag te horen dat hun afdeling zal worden uitbesteed. Dat heeft vergaande gevolgen. Een uitdagende taak voor directie en HR om deze verandering zo te begeleiden dat iedereen tevreden blijft.

Zij kijken positief terug, Afra Brunott, P&O-adviseur facilitair bedrijf bij MCA Gemini Groep (ziekenhuizen in Alkmaar en Den Helder) en Vincent van Rijswijk, directeur Beheer. Niemand heeft ontslag genomen, niemand heeft zich gewend tot de sociale begeleidingscommissie, een protestactie van ABVAKABO bleef beperkt tot een dagje pamfletten verspreiden. Hinderlijk, maar overkomelijk.

Ook de ondernemingsraad stemde uiteindelijk in met het besluit om een complete afdeling van het ziekenhuis onder te brengen bij een bedrijf buiten de deur, het Belgische Sterima-Vanguard.

Aorta
Wat deze case uniek maakt, is dat het gaat om een sector die direct raakt aan de kernactiviteit van het ziekenhuis. De centrale sterilisatieafdeling  (CSA) is verantwoordelijk voor het steriliseren van alle operatiemateriaal en het tot in de operatiekamer bezorgen daarvan.

Bovendien verzorgt ze ook de logistiek van alle duizenden artikelen die er in een ziekenhuis omgaan, tot aan het simpele schrijfblok toe. 'Het hart van het ziekenhuis, de OK, klopt niet zonder de CSA. Die vormt de aorta van het hart. Als die niet functioneert kun je het ziekenhuis sluiten', vat Van Rijswijk kernachtig het belang van de CSA samen.

Pittig
De beslissing tot uitbesteding was een pittige rekenexercitie, daar kwam nog bij dat een eerste reactie vanuit werknemersbelang zal zijn: dit mag helemaal niet; de Cao ziekenhuizen verbiedt dit.

Brunott: 'Maar dat is een misverstand. In mijn contacten met collega's van andere ziekenhuizen merk ik steeds weer dat uitbesteden niet gebruikelijk is. De reden daarvoor is dat de cao algemeen verbindend is voor iedereen die in een ziekenhuis werkt, maar dat hoeft geen belemmering te zijn voor het uitbesteden.' (Het artikel in nummer 4 van de GIDS bevat een kader over cao-problematiek bij uitbesteding, geschreven door advocaat Anja Hoffmans van Clingendael Advocaten, red.)

Btw-problematiek
Waarom wordt er nog betrekkelijk weinig uitbesteed door ziekenhuizen? Van Rijswijk noemt als een van de knelplunten de btw-problematiek. Ziekenhuizen betalen wel btw, maar kunnen dit niet verrekenen. 'Als daar een eind aan zou komen, ben ik ervan overtuigd dat er veel meer zou worden uitbesteed.'

Niettemin is uitbesteden bij MCA geen doel op zichzelf. Er moet van geval tot geval worden afgewogen. Zo is er bijvoorbeeld bewust voor gekozen om zelf in HR-systemen te investeren en dat dus niet uit te besteden.

De outsourcing mag dan vanuit HR-oogpunt een succes zijn, of het economisch verantwoord is, zal nog moeten blijken. De businesscase die het MCA heeft opgesteld wijst op hogere kosten de eerste jaren, maar na ongeveer drie tot vier jaar zijn de besparingen aanzienlijk.

Arjo van der Gaag

GIDS voor Personeelsmanagement staat iedere maand boordevol vakinformatie voor de HR-professional die meer wil weten. Doortimmerde journalistieke stukken, afgewogen vakartikelen en nuttige rubrieken als Arbeidsrecht komen iedere maand aan de orde.

Meer informatie en bestellen

Reageer op dit artikel