nieuws

‘Richt pensioen in naar levensstijl’

Geen categorie

Mensen moeten hun pensioen kunnen inrichten naar de levensstijl die zij wensen te hanteren nadat ze met werken zijn gestopt. Consumenten hebben namelijk een veel beter beeld van het leven dat ze willen leiden na hun pensionering dan van het geld dat dat gaat kosten.

Dat stellen econoom Alfred Slager van de Universiteit van Tilburg en Niels Kortleve van onderzoeksinstituut Netspar in een rapport over de toekomst van de pensioensector, dat zij hebben opgesteld in de aanloop naar de kabinetsformatie na de Kamerverkiezingen.

Beide wetenschappers denken dat het zogeheten keuzepensioen de toekomst heeft en dat het hoog tijd wordt dat de consument meer te zeggen krijgt over zijn eigen pensioenopbouw.

Paternalisme
'Pensioenfondsen lijden aan paternalisme. De deelnemer betaalt premies, maar het geld is niet van hem. In de pensioenregeling zitten allerlei elementen waar een werknemer wel voor betaalt, maar waar hij nooit gebruik van kan of gaat maken', aldus Slager en Kortleve. Zij vinden dat de inrichting van het pensioenstelsel tussen nu en 2015 drastisch moet veranderen.

Producten
Pensioenfondsen zouden moeten werken zoals een succesvolle onderneming: ze moeten producten maken en diensten aanbieden die de consument waardeert en waarvoor hij wil betalen, adviseren de wetenschappers.

Tussen nu en 2012 moeten pensioencontracten veel eenvoudiger en transparanter worden. Tussen 2012 en 2015 moeten de klanten inspraak krijgen in het fonds en moet er wet- en regelgeving komen die invloed van consumenten op het product mogelijk maakt.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel