nieuws

Stijging cao-lonen meer dan gehalveerd

Geen categorie

De cao-lonen waren in het eerste kwartaal van dit jaar 1,6 procent hoger dan een jaar eerder. Sinds begin 2009 is de stijging van die lonen meer dan gehalveerd. In het eerste kwartaal van 2009 bedroeg de stijging van de cao-lonen nog 3,6 procent.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de cijfers woensdag presenteerde, is dat het gevolg van de verslechterde situatie op de arbeidsmarkt en de teruggelopen inflatie. Het cijfer van het CBS is gebaseerd op driekwart van de cao's en is daarmee een voorlopige uitkomst.

De cao-lonen in de landbouw en visserij stegen het minst. Ook in het onderwijs, de handel en de bouw nam de cao-loonstijging sterk af.

Dertiende maand
In het openbaar bestuur zijn de cao-lonen met 2,7 procent het meest gestegen. Dat komt vooral doordat bij de rijksoverheid de eindejaarsuitkering over 2010 een dertiende maand is geworden.

Deze afspraak is al gemaakt in 2007, toen na lange onderhandelingen een vierjarige cao werd afgesloten. Voor andere overheden (gemeenten, provincies, waterschappen) bestaan nog geen nieuwe cao-afspraken.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel