nieuws

TriviumMeulenbelt bezuinigt, ondanks miljoen euro winst

Geen categorie

Trivium Meulenbelt Zorg kijkt tevreden terug op 2009. Op het vlak van klanttevredenheid en financieel heeft de zorggroep goed gescoord. Afgelopen jaar had TMZ ongeveer een miljoen euro aan rendement. Directeur Peter Weda voorspelt echter dat de broekriem strakker aangehaald moet worden. Dit meldt dagblad Tubantia.

De bezuinigingen die het rijk voorbereidt, zullen in de zorg hard aankomen. 'De tarieven voor de thuiszorg en de verpleeghuiszorg komen onder druk te staan. Mijn verwachting is dat wij uiteindelijk 5 tot 10 procent moeten bezuinigen', zegt hij in Tubantia. 'Handen aan het bed handhaven we', bezweert Weda. 'We moeten gewoon nog slimmer organiseren. Bijvoorbeeld door slimmer in te kopen voor scherpere prijzen.'

Gezamenlijke inkoop
Een grote groep zorgaanbieders gaat gezamenlijk inkopen, bijvoorbeeld incontinentiemateriaal, maar ook energie. 'Dat levert scherpere prijzen op, maar je hebt ook geen eigen inkopers meer nodig. Dat scheelt tonnen.'

Norm per fulltimer
TMZ hanteert een norm hoeveel bedden er maximaal per fulltimer mogen staan. Dat aantal is volgens Weda de afgelopen drie jaar gelijkgebleven. In het Borsthuis wordt nog boven de normformatie gewerkt. In de nieuwbouw wordt het aantal banen teruggebracht naar die norm. Dat beïnvloedt volgens Weda de kwaliteit van de zorg niet, omdat de nieuwbouw efficiënter is ingericht. Bezoekers worden bijvoorbeeld opgevangen in het restaurant in de centrale hal. Zo is geen receptionist meer nodig.

Scholing
TMZ schoolt overbodig personeel om voor functies waar nog mensen nodig zijn. 'Voor 20 tot 25 medewerkers zijn we op zoek naar iets anders. Dat proberen we met scholing of met een overstap naar bijvoorbeeld de thuiszorg. TMZ houdt de overhead laag. Op de organisatie met 2000 medewerkers werkt een beperkt aantal mensen op het secretariaat. 'Het is wennen, maar je leert er mee omgaan. We maken minder notities en minder leeswerk. Wij willen liefst zo min mogelijk kantoren', verklaart Weda. 'Onze corebusiness is zorg.' (Bron: Tubantia)

Reageer op dit artikel