nieuws

‘Veel te weinig aangifte van geweld’

Geen categorie

Bijna twee derde (65 procent) van de medewerkers met een publieke taak had vorig jaar te maken met agressie en geweld. Slechts een klein deel van hen doet echter aangifte of melding bij de politie. Dat bleek woensdag op de FNV-conferentie Agressie en geweld op het werk.

44 procent van de slachtoffers heeft dat niet besproken met de leidinggevende, 77 procent deed geen aangifte of melding bij de politie en 37 procent zei bovendien dat de eigen organisatie geen actie heeft ondernomen tegen de dader.

Aangiftebereidheid
Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie zei in Utrecht dat de aangiftebereidheid veel te laag is.

'Ook de Arbeidsinspectie gaf vorige week het signaal af dat werkgevers in de publieke sector het er te veel bij laten zitten. Berusting moet veranderen in weerbaarheid. Niemand komt aan onze mensen. Er moet een cultuur ontstaan dat het normaal is dat je incidenten bespreekt, dat je er melding van maakt en dat je werkgever meteen klaar staat om je hierbij te helpen en eventueel zelf aangifte doet, met het slachtoffer als getuige. Het is volstrekt onacceptabel dat mensen ermee wegkomen', aldus de bewindsman.

Zorgtaken
Als mensen met een publieke taak die niet goed kunnen verrichten, komen wezenlijke zorgtaken van de overheid in het geding, besloot Hirsch Ballin.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel