nieuws

Veiliger opereren in ‘cockpit voor chirurgen’

Geen categorie

Chirurgen kunnen op het gebied van veiligheidsprocedures nog wat leren van piloten. Dat stelt onderzoekster Linda Wauben van de Technische Universiteit Delft in haar proefschrift, waarop zij 12 april promoveert. Uit haar onderzoek blijkt dat ook veel medici vinden dat de bestaande procedures niet voldoen.

Nieuwe procedures, zoals een uitgebreide briefing van alle betrokkenen voor het begin van een operatie en een gezamenlijke evaluatie na afloop, kunnen volgens Wauben de veiligheid vergroten. De promovenda trekt daarbij een parallel met de luchtvaart, een sector waarin dergelijke protocollen al jaren gelden.
'Een operatiekamer zou je tot op zekere hoogte kunnen vergelijken met een cockpit in een vliegtuig', aldus Wauben. 'Er blijkt dan een groot verschil in organisatie en werkcultuur tussen de luchtvaart en de medische wereld, vooral in het erkennen van menselijke feilbaarheid.'

Lees ook het artikel in Zorgmarkt: 'Leren van de luchtvaart'

Reageer op dit artikel