nieuws

Vorig jaar weinig gestaakt

Geen categorie

Vorig jaar zijn in Nederland 25 stakingen uitgeroepen. In totaal gingen daardoor vijfduizend arbeidsdagen verloren. Dat is het kleinste aantal sinds 1985, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

In 2008 lag het aantal arbeidsdagen dat verloren ging door stakingen op 121.000. Bij een op de drie werkonderbrekingen in 2009 ging het om wilde acties die werden uitgeroepen buiten de vakbonden om. Bijna de helft van stakingen ontstond in de industrie. Aanleiding waren meestal conflicten bij cao-onderhandelingen of banenverlies door reorganisaties.

In het vervoer waren vorig jaar acht kleine stakingen, waarbij in totaal driehonderd arbeidsdagen verloren gingen. In zes gevallen was agressie tegen het personeel de aanleiding voor de staking.

Sectoren
De industrie en het vervoer waren ook de afgelopen tien jaar de sectoren waar het meest werd gestaakt. In die periode telde het CBS ruim tweehonderd geschillen, waarbij in totaal bijna 600.000 arbeidsdagen verloren gingen. Zeven op de tien acties waren in het vervoer en het transport. In de bouw werd in die periode maar eenmaal gestaakt, maar dat kostte wel 224.000 arbeidsdagen.

In de periode van 2000 tot en met 2009 was bijna een derde van de stakingen een wilde actie. Dat zijn doorgaans kleine acties. In 2009 was dat niet anders; er waren acht wilde stakingen, die vijfhonderd arbeidsdagen kostten.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel