nieuws

Werkkostenregeling grote zorg voor werkgevers

Geen categorie

Bijna de helft van de Nederlandse bedrijven ziet op tegen de invoering van de nieuwe werkkostenregeling. Dit blijkt uit een enquête van SD Worx naar de verwachtingen op het gebied van HR voor 2010 – gehouden onder ruim honderd HR-professionals, aldus kluwersalarisadministratie.nl.

De werkkostenregeling maakt de omgang met onbelaste vergoedingen en verstrekkingen eenvoudiger voor werkgevers. Het invoeren van deze regeling brengt echter veel extra administratief werk voor HR-medewerkers met zich mee. Uiteindelijk moet het een administratieve lastenverlichting opleveren van ongeveer 124 miljoen euro.
Twee categorieën vergoedingen
Met de komst van de werkkostenregeling bestaan er met ingang van 1 januari 2011 nog maar twee categorieën van vergoedingen: de gerichte vrijstellingen en de vergoedingen en verstrekkingen die vallen onder een forfaitair gedeelte. Dit betekent een vereenvoudiging van de salarisadministratie, maar stelt ook eisen aan de verantwoording van kosten in de financiële administratie van bedrijven. Het merendeel van de respondenten geeft aan huiverig te zijn voor de veranderingen in verband met mogelijke contractaanpassingen die vervolgens kunnen leiden tot onvrede bij medewerkers.

Voordeel
‘Het invoeren van de werkkostenregeling heeft ook een duidelijk voordeel voor bedrijven', stelt Toon Nouwens, Managing Consultant bij SD Worx. ‘Voor bedrijven die voor het forfaitaire deel onder de grens blijven, biedt de regeling de mogelijkheid nieuwe arbeidsvoorwaarden op te zetten die de overgebleven ruimte benutten. Hierbij valt te denken aan een verruiming van de reiskostenvergoeding in ruil voor minder loonsverhoging.' 

 Informatie werkkostenregeling op Belastingdienst.nl 
De werkkostenregeling wordt op 1 januari 2011 ingevoerd. U vindt hierover nu meer informatie op de site van de Belastingdienst, zodat u zich kunt voorbereiden op deze nieuwe regeling. De informatie wordt de komende tijd verder uitgebreid. De Belastingdienst publiceert de beschikbare informatie alvast, zodat u kunt beslissen of u in 2011 de werkkostenregeling wilt gebruiken. Tot en met 2013 mag u namelijk ook de bestaande regels voor vrije vergoedingen en verstrekkingen blijven gebruiken.  Meer informatie vindt u hier  op de site van Kluwersalarisadministratie.nl.

Reageer op dit artikel