nieuws

Winstval apotheken

Geen categorie

Bij onderneming Mediq – met 225 apotheken – is het profijt uit geneesmiddelen diep gekelderd. 'In een paar jaar tijd met 75 procent', stelt bestuursvoorzitter Marc van Gelder in het Nederlands Dagblad.

De winst was nog 18,5 miljoen euro. 'Enkele jaren geleden kwam tachtig procent van onze winst uit de apotheken, nu nog maar twintig procent', zwegt van Gelder.
De winstval van Mediq staat niet op zich. Alliance Healthcare – marktleider, met Kring Apotheken en Boots Apotheken – heeft vergelijkbare tegenslag, zegt algemeen directeur Arvid Manneke.
Hoofdoorzaak is het zogenoemde preferentiebeleid: sinds 2008 mogen zorgverzekeraars alleen de goedkoopste, merkloze medicijnen vergoeden. Het kabinet wilde zo de almaar stijgende zorgkosten, en de verzekeringspremies, in toom houden. 'Een enorm grote aderlating, als je je realiseert dat die 55 procent van de omzet van een apotheek uitmaakt', aldus Manneke.

Voorbeeld
Een doosje cholesterolremmers met 30 pillen à 20 milligram kostte tot voor kort ongeveer een tientje. Tegenwoordig gaan ze voor 41 eurocent over de toonbank, voor minder dan een zakje M & M's. 'Daar valt geen marge meer op te maken', zegt Mediq-topman Van Gelder. Hij denkt dat ongeveer een derde van de apothekers in problemen is geraakt. Het gemiddelde bedrijfsresultaat per apotheker is in korte tijd gedaald van 350.000 naar 150.000 euro, schat hij. 'Daar moeten rente van leningen, sociale lasten en salaris van de apotheker nog vanaf.'

Nieuwe verdiensten
Reden waarom ze nu driftig op zoek zijn naar nieuwe verdiensten.
Naast kostenreducties als vermindering van personeel zetten apotheken ook nieuwe initiatieven op om meer inkomsten te genereren, waarmee apotheken meer en meer veranderen in veelzijdige commerciële zorgverleners. Zo begint Boots Apotheken met de verkoop een uitgebreid assortiment gezondheids- en lichaamsverzorgingsproducten.
Daarnaast zijn de apotheken in gesprek met zorgverzekeraars, om het toezicht op het medicijngebruik uit te breiden. Apothekers kunnen zorgen voor minder 'onnodige gezondheidsschade', wat de zorgverzekeraars tientallen miljoenen euro's per jaar aan behandelingskosten scheelt, redeneren de apothekers. 'Wij willen er graag een tegenbeloning voor, maar daarover kunnen we het nog niet eens worden', zegt Manneke van Alliance Healthcare. (Bron: Nederlands Dagblad)

 

Reageer op dit artikel