nieuws

‘WW-plan werkgevers is ordinaire truc’

Geen categorie

FNV-voorzitter Agnes Jongerius had vrijdag geen goed woord over voor het voorstel van werkgeversorganisatie VNO-NCW om het ontslagrecht te herzien. De werkgeversorganisatie wil de maximale duur van de WW inkorten en de ontslagvergoeding aan banden leggen.

'Zo gaan we dat dus niet doen, heren', zei Jongerius op de plannen. Het voorstel dat VNO-NCW donderdag presenteerde, noemde zij een ordinaire truc. 'Mijn wensen gaan diametraal in op wat werkgevers verwachten.'

Voorlopig wil zij niet om de tafel met de werkgevers om over het ontslagrecht te praten. 'First things first.' De vakbondsvrouw wil eerst afspraken maken over de pensioenen en de AOW.

Discussie
Het is voor het eerst sinds lange tijd dat de discussie over het ontslagrecht weer wordt aangehaald. Eerder liep het overleg hierover spaak. Inmiddels voeren de partijen weer onderhandelingen; over de pensioenen en de AOW. Jongerius waagde zich niet aan 'stoere voorspellingen' of de gesprekken voor de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni kunnen worden afgerond.

Toptarief
De FNV presenteerde vrijdag de toekomstvisie Nederland in 2025. In het rapport zet de vakcentrale haar standpunten voor een toptarief in de inkomstenbelasting van 60 procent voor inkomens vanaf 250.000 euro, nog eens kracht bij. Net als het pleidooi om de 'villasubsidie' te schrappen, ofwel de hypotheekrenteaftrek in te perken.

Politieke partijen
De visie dient als inbreng voor de verkiezingsdebatten. Om de kiezer een beetje houvast te bieden heeft de vakcentrale op haar site een overzicht gemaakt van de standpunten van alle politieke partijen op sociaal-economisch gebied. Alleen de partij van Geert Wilders ontbreekt nog, omdat de PVV het programma pas vrijdag presenteerde.

Stemadvies
Aan een stemadvies wilde Jongerius zich niet wagen. 'Wij zijn een belangenorganisatie. Wij geven geen stemadvies.' Op de vraag of de FNV wat ziet in een coalitie met de PVV, liet Jongerius zich niet uit. 'Wij staan voor hardwerkend, kleurrijk Nederland. Voor ons is het belangrijk dat partijen hier ook aandacht voor hebben.'

Bron: ANP

Reageer op dit artikel