nieuws

Ziekenhuizen lanceren e-learning patientveiligheid

Geen categorie

Een viertal Nederlandse ziekenhuizen introduceert gezamenlijk drie online trainingen voor patiëntveiligheid: Awareness, PRISMA Analyse en HFMEA. De e-learning trainingen zijn ontwikkeld door experts van het Erasmus MC, Flevoziekenhuis, Kennemer Gasthuis en VUmc, in samenwerking met The Competence Group.

Met de trainingen wordt het kennisniveau van patiëntveiligheid onder het eigen personeel verder vergroot. De trainingen zijn ook voor andere organisaties beschikbaar, zodat zij kunnen anticiperen op het actuele, landelijke programma 'Voorkom schade, werk veilig' van VWS en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Inspectie (IGZ).

Vermijdbare schade
Jaarlijks overlijden 1.735 mensen door potentieel vermijdbare schade in instellingen. Het landelijke programma heeft tot doel dit aantal binnen vijf jaar met 50 procent te verminderen. Zorginstellingen besteden daarom bijzonder veel aandacht aan het thema patiëntveiligheid. De Inspectie onderschrijft het belang van grootschalige en systematische aandacht voor de veiligheid voor patiënten in de zorg. De patiëntveiligheidtrainingen van de vier ziekenhuizen dragen hieraan bij: via e-learning kan de kennis in korte tijd aan grote groepen zorgverleners worden aangeboden, zoals verpleegkundigen, verzorgenden en paramedici.

ZorgLeren
De nieuwe Patiëntveiligheidtrainingen worden toegevoegd aan het bestaande onderwijsaanbod van ZorgLeren. Dit onderwijsinitiatief van een groot aantal Nederlandse ziekenhuizen en ggz-instellingen voorziet in e-learningtrainingen speci­ek voor de zorgsector. Denk aan trainingen voor medische apparatuur, acute zorg en Voorbehouden Risicovolle Handelingen. Ook zijn er algemene trainingen, zoals Omgaan met agressie en Medisch Rekenen. Een groot deel van de opbrengst wordt aangewend om nieuwe trainingen voor de zorgsector te ontwikkelen. Veel trainingen zijn geaccrediteerd door het Kwaliteitsregister V&V, zodat  efficiënt en effectief kan worden voldaan aan de eisen van de IGZ. ZorgLeren roept andere zorgorganisaties op om te participeren in dit onderwijsinitiatief.

Zie ook: 'Diakonessenhuis Utrecht gaat e-learnen'.

Reageer op dit artikel