nieuws

‘Zorginstellingen moeten homovriendelijker’

Geen categorie

Veel verpleeghuizen en verzorgingsinstellingen in Nederland zijn volgens een speciaal consortium niet homovriendelijk. Bewoners durven niet voor hun geaardheid uit te komen of ze worden gediscrimineerd door anderen.

Zo mag een homo bijvoorbeeld niet meedoen met een potje klaverjassen omdat hij een 'besmettelijke ziekte' zou hebben.

Roze loper
Medewerkers weten vaak niet eens dat ze homoseksuelen verzorgen. Zorginstellingen kunnen vanaf dinsdag bekijken hoe roze zij zijn. De centra die aan de wensen van 'roze 50-plussers' voldoen, krijgen een certificaat: een 'roze loper'. Dat maakte een consortium van seniorenbond ANBO, kenniscentrum Movisie en de homo-organisaties COC en Schorer maandag 26 april 2010 bekend. Zij hebben honderden instellingen aangeschreven om de scan te doen. Hierin wordt onder meer gekeken hoe het zit met omgang met en respect en aandacht voor homo's.

Meer voorlichting
Volgens het consortium is er te weinig aandacht voor homoseksualiteit in de zorg en tijdens de opleiding. 'Dat stimuleert roze mensen niet om open te zijn', zei een woordvoerder van de ANBO. De organisaties willen daarom dat er veel meer voorlichting komt.
Eerder werd tijdens een meldweek al duidelijk dat homoseksualiteit in instellingen niet algemeen wordt aanvaard. Het consortium verzamelde in een week ruim 300 klachten van homo's. Dat aantal is waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg, aldus de woordvoerder.

Controles
Instellingen die na de tolerantiescan als homovriendelijk worden gezien, krijgen periodieke controles. Binnenkort worden ook thuiszorginstellingen benaderd.

Reageer op dit artikel