nieuws

2010 wordt een ‘goed’ wespenjaar

Geen categorie

Deze zomer en herfst zouden we wel eens veel last kunnen krijgen van wespen, dat is de verwachting van Peter Timmermans, entomoloog en technisch manager bij Rentokil Pest Control. Na de goede zomer van 2009 hebben er meer wespenkoninginnen dan gewoonlijk kunnen overwinteren. De afgelopen strenge winter heeft hen niet gedeerd. In tegendeel. Onderzoek uit […]

Deze zomer en herfst zouden we wel eens veel last kunnen krijgen van wespen, dat is de verwachting van Peter Timmermans, entomoloog en technisch manager bij Rentokil Pest Control.
Na de goede zomer van 2009 hebben er meer wespenkoninginnen dan gewoonlijk kunnen overwinteren. De afgelopen strenge winter heeft hen niet gedeerd. In tegendeel.
Onderzoek uit 2009 geeft aan dat wespen een belangrijke plaats innemen als het gaat om overlast van ongedierte. Van alle benoemde ongedierteoverlast komt de wesp bij ondernemers op de derde plaats (in 20% van de gevallen genoemd) en bij de consumenten zelf op de tweede plaats (in 24% van de gevallen genoemd).

Veel wespen duidt meestal op de nabijheid van een wespennest. De bouw van een nest wordt in het voorjaar gestart door de koningin en later overgenomen door de werkers. In deze periode gaan de werksters op zoek naar eiwitrijk voedsel om de larven mee te voeden. In ruil daarvoor scheiden de larven een zoetige substantie af. Op het eind van de zomer en in de herfst veroorzaken wespen eigenlijk pas overlast. Er zijn dan geen larven meer in de nesten aanwezig en de werksters gaan dan buiten het nest op zoek naar zoetigheid.

Reageer op dit artikel