nieuws

Amerikaanse toestanden

Geen categorie

Vaak wens ik dat Nederland iets meer op Amerika zou lijken. Voor de onthullingen over het privé-leven van politici geldt dat wat mij betreft niet. In de Verenigde Staten worden we met enige regelmaat getrakteerd op de meest intieme details over de buitenechtelijke uitspattingen van gouverneurs, senatoren en de president. Zo weten we dat de oud-gouverneur van New York, Elliot Spitzer, bij het vrijen zijn sokken aanhoudt en dat er een sekstape is van John Edwards met zijn vijf maanden zwangere minnares. Met de onthullingen van RTL Boulevard over de buitenechtelijke relatie van staatsecretaris Jack de Vries (CDA, Defensie) met zijn adjudant is in Nederland een nieuw mediatijdperk aangebroken.

Afgelopen vrijdag moest De Vries vanwege de affaire het veld ruimen. Volgens de ene militaire vakbond had hij een gedragscode van het leger overtreden, die stelt dat relaties op het werk gemeld moeten worden. Volgens een andere militaire vakbond was De Vries als pleitbezorger van normen en waarden en gezin als hoeksteen van de samenleving volkomen ongeloofwaardig geworden. Ex-politicus Bram Peper riep dat de staatssecretaris chantabel was geweest.

Volgens collega-columnist Bas Heijne was dat allemaal een beetje overdreven, maar werd de affaire Jack de Vries fataal omdat de voormalige spindokter degene is geweest die het quasi-persoonlijke in de politiek altijd  heeft bevorderd. Als staatssecretaris vertelde en twitterde De Vries openhartig over zijn harmonieuze gezinsleven. Als hij maar niet zulke leugenachtige praatjes over zijn persoonlijke leven in de strijd had geworpen om populair te worden, dan had hij gewoon staatssecretaris kunnen blijven, zo begrijp ik Heijne althans. Ik betwijfel of Jack de Vries leugenachtig is geweest over zijn gezinsleven. Je kunt immers gelukkig zijn met je partner en toch een relatie met een ander krijgen. Mevrouw de Vries zag dat kennelijk anders, maar ik heb het  nu over Jacks perspectief.

Politiek is een intens vak dat zich niet aan kantoortijden houdt. Dat er onder de broeierige Haagse kaasstolp affaires ontstaan, ligt voor de hand. Ik had Jack de Vries, het politieke wonderkind van het CDA, dit lot niet gegund. Dat wil niet zeggen dat alle seksuele aberraties tot het privé-domein behoren. Rob Oudkerk die als wethouder de tippelzone bezocht, heeft wat mij betreft de grens van het toelaatbare duidelijk overschreden. Prostitutie als zodanig hoeft niet per se een probleem te zijn, maar politici kunnen zich niet straffeloos vergrijpen aan de meest kwetsbare groep vrouwen. Bovendien was Oudkerk als wethouder verantwoordelijk voor het welzijn van dezelfde prostituees waar hij zich buiten kantoortijd van bediende.

 HP/De Tijd en Weekend brachten vorige week de eerste editie van het nieuwe roddelblad Binnenhof uit. Het blad was ter perse gegaan voordat RTL Boulevard de affaire-De Vries onthulde. De lezers van het blad moeten zich tevreden stellen met de inhoud van de vuilnisbak van Alexander Pechtold. Laten we hopen dat het blad met de ranzige cover geen lang leven beschoren zal zijn en ons verdere onthullingen bespaard blijven. We willen  toch bovenal dat politici mensen zijn?

Heleen Mees

Reageer op dit artikel