nieuws

Arbeidsinspectie: meer illegale arbeid

Geen categorie

Na een daling in 2007 en 2008 heeft de Arbeidsinspectie bij controles vorig jaar juist 25% meer illegale werknemers aangetroffen: ruim 2500. Dit blijkt uit het Jaarverslag 2009 van de Arbeidsinspectie dat minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Een derde van de aangetroffen illegale werknemers komt uit Bulgarije […]

Na een daling in 2007 en 2008 heeft de Arbeidsinspectie bij controles vorig jaar juist 25% meer illegale werknemers aangetroffen: ruim 2500. Dit blijkt uit het Jaarverslag 2009 van de Arbeidsinspectie dat minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Een derde van de aangetroffen illegale werknemers komt uit Bulgarije of Roemenië. Opvallend was dat werkgevers vaak buitenlandse stagiairs en studenten zonder vergunning laten werken. Vorig jaar deelde de Arbeidsinspectie voor ruim € 26,5 miljoen aan boetes uit voor illegale arbeid en bijna € 950.000 voor onderbetaling. De inspecteurs stuitten in 540 gevallen op werknemers die minder betaald kregen dan het minimumloon.

De Arbeidsinspectie ontving meer klachten over onveilige werkomstandigheden en meer meldingen van ongelukken op het werk. Bij het onderzoek naar klachten moest de Arbeidsinspectie ruim 300 keer ingrijpen met een boete of een stillegging, dat is ruim 100 keer vaker dan een jaar eerder. Een centraal adres van de Arbeidsinspectie heeft de melding van klachten en ongelukken makkelijker gemaakt.

Werkgevers en werknemers hebben in veel sectoren afspraken gemaakt over veilig en gezond werk. Er zijn nu 158 zogenoemde arbocatalogi; bijna de helft van de werknemers valt onder de afspraken. De Arbeidsinspectie is erin geslaagd in 2009 de toezichtlast voor bedrijven met een kwart te verminderen. Dit is gelukt dankzij nog betere analyse van waar de grootste risico's zitten en dankzij samenwerking met andere inspectiediensten en gemeenten.

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 

 

Reageer op dit artikel