nieuws

Drie zitplaatsen bestelwagen: toch niet geschikt voor personenvervoer

Geen categorie

Een ondernemer krijgt te maken met een forfaitaire bijtelling op zijn winst uit onderneming als hij een auto van de zaak voor meer dan 500 km per jaar in privé gebruikt. Die auto van de zaak kan een personenauto of een bestelauto zijn. Voor bestelauto's is de bijtelling niet aan de orde als deze vanwege hun aard of inrichting (nagenoeg) uitsluitend geschikt zijn voor het vervoer van goederen. Dat kan zelfs het geval zijn als in de bestuurderscabine naast de bestuurdersstoel nog twee andere zitplaatsen zijn. Dit blijkt uit een arrest van het Hof te Arnhem van 27 april 2010, meldt F&A Signalen .

De procedure betrof een zelfstandige tapijtlegger die voor zijn eenmanszaak de beschikking had over een vijfenhalve meter lange bestelauto met een verhoogd dak. De laadruimte was ingericht met vaste stellages ten behoeve van het vervoer van materialen en gereedschappen. De afmetingen van de bestelauto waren afgestemd op het vervoer van rollen vloerbedekking. Het Hof zag dit als auto die nagenoeg uitsluitend bruikbaar was voor het vervoer van goederen. Voor eventueel privévervoer kon de eigenaar op een andere dan forfaitaire wijze een bijtelling in aanmerking nemen.

Reageer op dit artikel