nieuws

Ergernis over uitbesteden van werk

Geen categorie

FNV Bondgenoten gaat proberen voet tussen de deur te krijgen bij het uitbesteden van werk door overheid en bedrijven. Tot ergernis van de vakbond leidt die uitbesteding tot salarissen waar werknemers niet van rond kunnen komen en tot slechtere arbeidsomstandigheden. Na de zomer moet er een aanvalsplan klaarliggen om de 'race to the bottom' op de arbeidsmarkt […]

FNV Bondgenoten gaat proberen voet tussen de deur te krijgen bij het uitbesteden van werk door overheid en bedrijven.

Tot ergernis van de vakbond leidt die uitbesteding tot salarissen waar werknemers niet van rond kunnen komen en tot slechtere arbeidsomstandigheden. Na de zomer moet er een aanvalsplan klaarliggen om de 'race to the bottom' op de arbeidsmarkt te stoppen .

Volgens de bond verdienen 1,4 miljoen Nederlanders minder dan € 10 per uur. Onder hen zijn veel jongeren. Dit blijkt ook uit een recente peiling onder bijna 2000 leden in het taxisector, de vleesverwerking, supermarkten en schoonmaaksector. Van de ondervraagden zegt 40% nauwelijks de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Meer dan een derde van de respondenten zegt zijn kinderen niet te kunnen bieden wat ze willen.

FNV Bondgenoten signaleert grote veranderingen in de arbeidsmarkt, die de kloof versterken. Bijna 35% van het personeel bestaat inmiddels uit flexwerkers, van wie velen in de crisis hun baan verloren.

Het uitbesteden in de schoonmaak-, de catering- en de beveiligingsector is inmiddels gemeengoed geworden en heeft volgens de vakbond geleid tot concurrentie op de kostprijs, waardoor inkomens van werknemers onder druk staan. Bondgenoten tracht in nieuwe cao's een dam op te werpen tegen de huidige trend. De bond gaat inzetten op een verbetering van de positie van flexwerkers, jongeren en ingeleend personeel, zoals schoonmakers en beveiligers.

In 12 van de 99 cao's die tot nu toe dit jaar zijn gesloten, staan afspraken over een maximum aan tijdelijk personeel. In 14 cao's zijn afspraken gemaakt over het (deels) afschaffen van jeugdschalen. In de 108 – voornamelijk kleinere – cao's die nog op het programma staan, wordt deze aanpak voortgezet.

De vakbond realiseert zich echter ook dat met cao-afspraken alleen de situatie niet verbetert. Daarom start binnenkort een 'zoektocht' van de bond om via opdrachtgevers bij aan- en uitbesteding van werk eisen te kunnen stellen aan beloning en arbeidsomstandigheden.

Als 'kroon op het werk' geldt de nieuwe cao voor de schoonmaak. Een recordlange staking van negen weken leidde in deze sector onder meer tot loonsverhoging en afspraken over scholing. Vakbondsbestuurder Ron Meyer, een van de stakingsleiders, ziet als grootste succes dat de schoonmakers 'een gezicht hebben gekregen'. Volgens hem is pas een eerste stap gezet.

Bron: Trouw

Reageer op dit artikel