nieuws

Faillissement maanden van tevoren zichtbaar

Geen categorie

Zeker 70 procent van de op stapel staande faillissementen is al maanden van tevoren zichtbaar. Dit signaleert Dun & Bradstreet. Uit gegevens van de leverancier van kredietinformatie  blijkt dat je een organisatie die op het punt staat bankroet te gaan, kunt herkennen aan hun betaalgedrag, een logische, maar belangrijke indicator die toch nog wel eens over het hoofd wordt gezien.

Kluwermanagement.nl zet de meest opvallende signalen in het betaalgedrag van bedrijven die in financiële moeilijkheden verkeren op een rij:

1.            Slechter betaalgedrag dan sectorgenoten
2.            Er is een incassodossiers van de afnemer aanwezig of het bestaande dossier wordt snel groter
3.            Een ‘plotselinge' wijziging in betaalgedrag: veel slechter is niet goed, maar veel beter kan er op wijzen dat andere leveranciers al wat strengere eisen stellen aan het betaalgedrag van deze afnemer

Naast het betaalgedrag spelen ook de onderstaande kenmerken een belangrijke rol in de kans op een faillissement:

1.            De sector waarin het bedrijf opereert. De transport maar ook kledingindustrie kennen al jaren relatief hogere faillissementspercentages dan andere sectoren.
2.            De rechtsvorm: Ongeveer 80 procent van alle faillissementen betreft een BV.
3.            Als een moeder haar 403-verklaring intrekt, of deze nooit aanwezig is geweest.
4.            De balansgegevens,  al zijn deze in Nederland vaak dusdanig oud (een groot aantal bedrijven publiceert pas na dertien maanden of nog later) dat ze minder zwaar meetellen

Reageer op dit artikel