nieuws

FNV-bonden winnen hoger beroep om acties

Geen categorie

Abvakabo FNV en FNV Bondgenoten zijn volledig in het gelijk gesteld in het hoger beroep tegen de uitspraak van 6 oktober 2009. Collectieve actie in OV over verhoging van AOW-leeftijd zijn wel toegestaan.

De OV-bedrijven HTM, GVB en RET hadden het kort geding aangespannen om acties tegen het kabinetsvoorstel om de AOW-leeftijd te verhogen, te voorkomen. De voorzieningenrechter in Amsterdam oordeelde toen in het voordeel van de OV-bedrijven. De voorzieningenrechter oordeelde namelijk dat acties tegen het kabinetsvoorstel voor verhoging van de AOW-leeftijd verboden zijn. Voor de bonden was dit een onbegrijpelijk en onjuist oordeel.

Belangrijke jurisprudentie voor toekomstige acties
Het Hof in Amsterdam is een andere mening toegedaan: het verhogen van de AOW-leeftijd heeft een onontkoombaar effect op de onderhandelingen over collectieve arbeidsvoorwaarden en daarom zijn acties wel toegestaan. Het Hof heeft Abvakabo FNV en FNV Bondgenoten hiermee in het gelijk gesteld en creëert belangrijke jurisprudentie voor mogelijke toekomstige acties tegen politieke beslissingen op het vlak van collectieve arbeidsvoorwaarden.

Bron: Persbericht Abvakabo

Reageer op dit artikel