nieuws

Gert-Jan Nijweide, FC Twente: ‘Cash is belangrijker dan winst’

Geen categorie

Terwijl sommige voetbalclubs moeite hebben om het hoofd boven water te houden, stevende FC Twente succesvol af op het Nederlands kampioenschap. Niet alleen op sportief vlak presteren de Tukkers bijzonder goed maar ook de financiën zijn prima voor elkaar, zo blijkt in een interview met Gert-Jan Nijweide, manager Finance & Control, in Tijdschrift Administratie. Nijweide blijft er nuchter onder: ‘FC Twente is ook gewoon een bedrijf. Het gaat hier over horecaomzet en sponsorgelden. Wij praten hier nooit over voetbal.'

‘Vaak wordt gedacht dat wij bij Finance & Control dagelijks bezig zijn met transfersommen van de spelers, het grote geld. Maar dat is helemaal niet zo. Ik ben bijvoorbeeld niet betrokken bij de onderhandelingen, dat doet de Raad van Commissarissen. Het uitvoeren van gemaakte afspraken komt wel op mijn bordje. Natuurlijk is het wel een bijzonder aspect van mijn werk, maar verder is een voetbalclub een normaal bedrijf. Rente, afschrijvingen, huisvestingskosten, salarissen, horecaomzet, ticketverkopen en sponsorgelden, daar zijn wij dagelijks mee bezig. Ik zou haast zeggen: het is een pré als je niet van voetbal houdt!,' lacht Nijweide.
‘Voetbal is emotie en dat gaat niet altijd goed samen met de ratio van financiën. Mijn rol is vooral om de financiële consequenties van beleid te verduidelijken. Zaken in perspectief plaatsen en de Raad van Commissarissen en collega MT-leden van de juiste informatie voorzien zodat zij gefundeerde beslissingen kunnen nemen. Finance & Control is bovenal faciliterend. Wij maken waardecreatie mogelijk.'

Spelers staan als stille reserve op de balans
De spelers staan uiteraard op de loonlijst. Nijweide: ‘Daarom hebben wij de salarisadministratie niet uitbesteed, dat ligt toch gevoelig. Bovendien komen er soms nog lastige loonbelasting- en btw-vraagstukken bij als het gaat om internationale transfers. In tegenstelling tot alle andere clubs, staan de spelers bij ons niet op de balans. Bij aankoop moet je de oude club van de speler een fee betalen, de transfersom. Stel, dat is een miljoen euro. Dan is er een (spelers)makelaar bij betrokken die moet worden betaald. Verder komt het voor dat de nieuwe speler als dank voor zijn keuze voor FC Twente hand- en tekengeld bij ondertekening van het contract ontvangt. De som van deze drie bedragen zou je volgens de KNVB-regels moeten activeren en afschrijven over de periode van de contractsduur. Maar uit voorzichtigheid hebben wij ervoor gekozen de totale som direct ten laste van het resultaat te brengen. Cash is belangrijker dan winst! De waarde van de spelers is dus een grote stille reserve op de balans. Stel dat een speler weer wordt verkocht voordat zijn contract afloopt, dan boeken we de ontvangen transfersom ook in één keer ten gunste van het resultaat.'

Integriteit voorop
‘Wij werken niet met investeerders inzake spelers omdat wij het spelersbeleid in eigen hand willen houden. Wel hebben wij ons verplicht om bij elke transfer een extra aflossing te doen voor het stadion. In twee jaar tijd beloopt dat al zo'n vier tot vijf miljoen extra aan aflossing.' Nijweide benadrukt dat ze zich strikt aan de regels houden. ‘Integriteit is ook in de voetballerij erg belangrijk. Wij hebben een goed contact met de Belastingdienst. Onlangs hebben we een boekenonderzoek over 2004-2008 achter de rug. We kregen 169 euro terug. De fiscus heeft ons daarop benaderd om deel te nemen aan horizontaal toezicht. Dat zijn we nu aan het uitwerken. Daarin lopen wij met een aantal collega-clubs binnen de KNVB voorop.'

Dit bericht is een verkorte weergave van het interview met Gert-Jan Nijweide van FC Twente door Bianca Minkman in het nieuwste nummer van Tijdschrift Administratie.

Reageer op dit artikel