nieuws

Harde aanval Klink op zorgplannen VVD

Geen categorie

Demissionair minister Ab Klink van VWS heeft dinsdag 25 mei 2010 felle kritiek geuit op de plannen die de VVD heeft met de zorg. Chronisch zieken en mensen die langdurige zorg nodig hebben, worden volgens de CDA-minister hard getroffen door de plannen van de partij van Mark Rutte.

Klink uitte zijn kritiek tijdens een campagnebijeenkomst van het CDA.
De VVD-maatregelen voor de langdurige zorg noemt Klink een 'aanslag op de zelfredzaamheid'. Volgens de bewindsman zal, als het aan de VVD ligt, iemand met een AOW van 900 euro, 800 euro kwijt zijn aan kosten voor inwoning en zorg. 'Dit kun je deze mensen niet aandoen', zei Klink.
Ook doet de VVD een te zwaar beroep op mantelzorgers en vrijwilligers, zei de bewindsman.

Zorgmijders
De VVD creëert volgens Klink 'zorgmijders', als een bezoek aan de huisarts onder het eigen risico valt, zoals de partij wil. Volgens Klink zijn dat de mensen die als chronisch zieke later een beroep moeten doen op de zorg, met hogere kosten als gevolg. Ook een andere maatregel die onder de curatieve zorg valt, het schrappen van bepaalde medicijnen, zoals maagzuurremmers, uit het basispakket gaat 'te ver', vindt de CDA-minister.
De minister noemde de plannen van de VVD 'ongelofelijk'. 'Dit is meer betalen voor minder zorg', aldus Klink.

Onzin
De VVD doet de kritiek van het CDA af als klinkklare onzin. 'Klink verdraait de feiten. Hij vertelt halve waarheden en laat belangrijke feiten bewust weg', stelde VVD-Tweede Kamerlid Edith Schippers in een reactie. Volgens haar trekken de VVD en het CDA in hun verkiezingsprogramma juist ongeveer evenveel geld uit voor zorg. Wie gebruik maakt van zorg, is bij beide partijen 'grosso modo in financieel opzicht hetzelfde uit', aldus Schippers. Maar mensen die er geen gebruik van maken, gaan er volgens haar bij de VVD ten opzichte van het CDA op vooruit.

Reageer op dit artikel