nieuws

LHV: Politiek verlaat marktwerking huisartsenzorg

Geen categorie

Vrijwel alle politieke partijen wijzen marktwerking in de huisartsenzorg af. Dat blijkt uit de LHV-Verkiezingsposter die vanaf 25 mei 2010 in de wachtkamers van duizenden huisartsenpraktijken hangt. Uit de poster blijkt dat politiek Den Haag de huisartsenzorg een warm hart toedraagt.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) heeft aan de politieke partijen gevraagd hoe zij denken over huisartsenzorg. De reacties van PvdA, CDA, VVD, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SP en andere partijen is in beeld gebracht op een Verkiezingsposter voor de patiënt. Op deze poster staan negen stellingen zoals 'Ik wil naar de huisarts zonder daarvoor extra te hoeven betalen' en 'De wijkverpleegkundige moet terugkomen om mij ook thuis te kunnen ondersteunen'. De patiënt kan zo in één oogopslag zien hoe de partijen denken over de huisartsenzorg en wat hun plannen zijn om die verder te verbeteren.

Geen concurrentie
Opvallend is dat op één na (D66) alle politieke partijen marktwerking in de huisartsenzorg afwijzen. Huisartsen moeten vooral goed samenwerken. Elkaar beconcurreren om patiënten past daar niet bij. Een heel opvallende reactie, constateert Van Eijck, omdat het beleid er de afgelopen jaren op gericht is geweest concurrentie juist aan te wakkeren. ' We zien hier dan ook een koerswijziging. Marktwerking in de zorg is de laatste jaren door menigeen aanbeden, maar de politiek lijkt tot inkeer te komen. Men raakt doordrongen van het feit dat concurrentie tussen huisartsen niet werkt en te veel nadelen voor de patiënt oplevert. Want huisartsen leren door samen te werken en leveren daardoor steeds betere zorg. Als de partijen hun beloftes waarmaken zoals ze die op de verkiezingsposter hebben gezet, dan weet ik al wie de verkiezingen gaat winnen: de patiënt!'

Reageer op dit artikel