nieuws

Niet meer agenten op straat zonder extra geld

Geen categorie

Zonder een extra investering van honderden miljoenen euro's is het niet mogelijk om het huidige aantal politieagenten en rechercheurs in de toekomst op peil te houden. Laat staan dat er duizenden agenten bij kunnen komen, zoals een groot aantal politieke partijen belooft in de verkiezingsprogramma's. Dat concludeert een extern onderzoeksbureau dat onderzoek deed in opdracht […]

Zonder een extra investering van honderden miljoenen euro's is het niet mogelijk om het huidige aantal politieagenten en rechercheurs in de toekomst op peil te houden. Laat staan dat er duizenden agenten bij kunnen komen, zoals een groot aantal politieke partijen belooft in de verkiezingsprogramma's.

Dat concludeert een extern onderzoeksbureau dat onderzoek deed in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en het Korpsbeheerdersberaad. Een woordvoerder van het beraad bevestigde de onderzoeksresultaten van de studie in reactie op een artikel hierover in NRC Handelsblad.

De operationele sterkte bij de politie is in 2016 niet meer betaalbaar, aldus het onderzoek. Ook niet als de politie erin zou slagen flink te bezuinigen. Het tekort bedraagt ongeveer 260 miljoen euro. De onderzoekers noemen dit de meest reële optie.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wijst erop dat er nog meer kan worden bespaard: bij een maximale bezuiniging zou er in 2016 nog 87 miljoen euro ontbreken om de afgesproken politiesterkte te kunnen betalen. Dan zijn ook nog andere inkomsten van de politie meegerekend die in het aantal politieagenten kunnen worden gestoken.

Binnenlandse Zaken stelt verder dat in 2016 ook nog niet alle besparingen op ICT en inkoop kunnen worden gehaald. In de jaren daarna kan dat wel, waardoor het tekort met nog eens 60 miljoen kan teruglopen.

Reageer op dit artikel