nieuws

Onvoldoende nazorg in de ggz – U-center start landelijk netwerk

Geen categorie

De nazorg voor burn-out-patiënten en mensen met een alcohol- of drugsverslaving is onvoldoende in Nederland. Het risico op terugval is daarom groot. Reden voor breedspectrumkliniek U-center om te starten met U-support, een landelijk dekkende organisatie waar ex-patiënten wekelijks terecht kunnen voor ondersteuning.

U-center is de hiermee de eerste ggz-instelling met een landelijk dekkend netwerk van zelfhulpgroepen. 'Het is één ding om vooruitgang te boeken in een therapie, maar om dat vast te houden is nog iets heel anders', zegt prof. dr Harald Merckelbach van de universiteit van Maastricht en lid van de Medische Adviesraad van U-center. 'Zelfhulpgroepen kunnen bij dat laatste helpen. Ik denk dat daardoor het risico op terugval kleiner wordt.'

Ervaringen delen

In de U-supportgroepen hebben mensen steun aan elkaar en kunnen ze hun ervaringen delen. Bij de bijeenkomsten zal een therapeut (psycholoog) aanwezig zijn, maar deze zal zich alleen bezighouden met het proces en niet therapeutisch bezig zijn. 'Ex-patiënten van U-center vervullen een coördinerende en leidende rol in het geheel en de meetings staan in het teken van Fellowship en Lotgenoten', zegt Jolanda Franken, directeur Behandeling van U-center.
Er zijn U-supportgroepen in Amsterdam, Hoofddorp, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Nijmegen. Eind juni gaan Zwolle, Almelo en Nijmegen open. De groepen gaan eind mei, begin juni van start. Uiteindelijk moeten er groepen komen door heel Nederland, zodat iedere ex-patiënt van U-center, waar hij ook woont, een groep in de buurt kan bezoeken.

Onderzoek Universiteit Maastricht
De Universiteit Maastricht, die al jaren nauw samenwerkt met U-center, start binnekort een onderzoek naar het effect van de zelfhulpgroepen op de abstinentiecijfers.

Reageer op dit artikel