nieuws

Schiphol wil af van rijen bij pascontrole

Geen categorie

Mensen met een paspoort van de Europese Unie kunnen vanaf woensdag op Schiphol zonder marechaussees te treffen de grens passeren. Als ze over de grens gaan, scannen ze hun reisdocument bij een elektronisch poortje aan de grens. Dat moet de doorstroming bevorderen. Nu staan er vaak lange rijen bij de paspoortcontrole. Minister Ernst Hirsch Ballin […]

Mensen met een paspoort van de Europese Unie kunnen vanaf woensdag op Schiphol zonder marechaussees te treffen de grens passeren. Als ze over de grens gaan, scannen ze hun reisdocument bij een elektronisch poortje aan de grens.

Dat moet de doorstroming bevorderen. Nu staan er vaak lange rijen bij de paspoortcontrole. Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie en president-directeur Schiphol Jos Nijhuis hebben woensdag op de luchthaven het startsein voor een proef met dergelijke poortjes gegeven. Ze kosten 100.000 euro per stuk en er is al een bedrag van 30 miljoen gereserveerd, aldus een woordvoerder van Justitie.

Niet iedereen kan al van het poortje gebruikmaken. Sinds 28 augustus 2006 worden alle paspoorten die in Nederland worden uitgegeven voorzien van een chip met biometrische kenmerken, zoals gelaatskenmerken. De nieuwe poortjes lezen de informatie af uit het reisdocument. Tegelijkertijd wordt een foto gemaakt van de persoon die zich in het poortje bevindt. De gegevens uit het paspoort worden vervolgens vergeleken met de zojuist gemaakte foto. Met een ouder paspoort kan dat niet.

Reageer op dit artikel