nieuws

Stelen komt personeel duur te staan

Geen categorie

Werkgevers die een detective of een bedrijfsrechercheur inschakelen om diefstal op de werkvloer aan het licht te brengen, mogen de kosten verhalen op hun stelende werknemers. Ook bij kleine diefstallen kan de schadeclaim voor een dader daardoor oplopen tot duizenden euro's.

Dit blijkt uit een uitspraak van de kantonrechter in Breda in een geschil tussen een Bredaas autobedrijf en een stelend personeelslid dat in 2008 tegen de lamp liep. Hoewel de schade van de diefstallen hooguit enkele honderden euro's bedroeg, zegde het bedrijf niet alleen ontslag op staande voet aan maar ging het ook over tot de eis van vergoeding van de 7.300 euro die werd uitgegeven aan het bureau Hoffman Bedrijfsrecherche. De werknemer weigerde te betalen en liet het aankomen op een rechtszaak, daarin bijgestaan door vakbond FNV Bondgenoten.

Verassende jurisprudentie
De rechter stelt de werkgever nu in het gelijk en zorgt daarmee voor verrassende jurisprudentie. FNV-advocaat I. Ouwehand ziet de bui al hangen: 'Je neemt voor nog geen 400 euro spullen weg en krijgt een rekening van 7.000 euro. Dat is volstrekt buitenproportioneel. De rechter zet de deur open voor allerlei peperdure recherchebureaus die al bij heel kleine vergrijpen door een werkgever kunnen worden ingeschakeld. Ze doen een onderzoekje en hup, de kosten zijn voor de werknemer.' Diefstal op de werkvloer komt veel voor. In enquêtes geeft de helft van de werknemers toe regelmatig spullen mee te nemen. Meestal gaat het om kantoorartikelen. De grens wordt al opgerekt bij duurdere computeraccessoires. Bij het autobedrijf in Breda werd onder meer 100 euro uit de fooienpot gestolen, en bedragen van 10, 20 en 50 euro uit de werkplaatskas.

Redenatie rechter
De rechter redeneert dat de onderzoekskosten een direct gevolg zijn van de diefstallen. De werkgever heeft daarom recht op vergoeding. Advocaat Ouwehand vindt dat zeer discutabel omdat het bedrijf in zijn ogen te snel hulp inschakelde. 'Uit het onderzoeksverslag maak ik op dat ze eigenlijk al wisten wie de dader was. Er moest alleen nog bewijs worden verzameld. Natuurlijk is diefstal niet goed te praten, maar als werkgever heb je wel de plicht om de schade niet onnodig hoog te laten oplopen.'

De bond vecht de uitspraak aan in hoger beroep. Ouwehand: 'Dit vonnis moet van tafel. En het zou mij zeer verbazen als ons dat niet lukt.'

Reageer op dit artikel