nieuws

Thuiszorg aanbesteden moet van EU

Geen categorie

Gemeenten zijn verplicht huishoudelijke verzorging openbaar aan te besteden. Dat antwoord de directeur-generaal Interne Markten van de Europese Commissie op vragen van het ministerie van VWS.

Onrust
Gemeenten zijn sinds 2007 verantwoordelijk voor de thuiszorg. De meesten besteedden die dienst Europees aan, maar meer en meer gemeenten lieten weten daar eigenlijk vanaf te willen. Aanbesteden kost veel tijd en geld en leidt soms tot onrust bij de hulpverleners en cliënten, betogen de tegenstanders.

Economische dienst
De SP diende in de Tweede Kamer een wetsvoorstel in om ervan af te komen. Daarbij waren juristen het er ook niet over eens of de wetgeving het nou wel of niet verplicht. Maar volgens de Europese regels kunnen gemeenten er niet onderuit, blijkt uit de brief uit Brussel. Hoewel hulp bij het huishouden deels een verzorgende taak is, bestaat het grootste deel van het werk in de praktijk uit economische diensten als schoonmaken. Aanbesteden is in dat geval verplicht.

Antwoorden informeel
Als een gemeente niet weet welk deel van de opdracht groter is, de economische component of de verzorgende, dan gelden automatisch de strengste regels en ook dat betekent aanbesteden. Kan een gemeente aantonen dat de opdracht vooral bestaat uit verzorging, dan nog kan ze alleen onder aanbesteding uit als er geen sprake is van een 'grensoverschrijdend belang'. En gezien de relatieve nabijheid van België en Duitsland is dat bijna altijd wel het geval, volgens de directeur-generaal. Kortom: onder aanbesteden komen de gemeenten niet uit. Wel benadrukt de schrijver dat de antwoorden alleen informeel en voorlopig zijn en dat uiteindelijk het Hof van Justitie van de Europese Unie bepaalt hoe regels moeten worden geïnterpreteerd.

Reageer op dit artikel