nieuws

TV-programma Zembla over de schoonmaakmarkt

Geen categorie

Op zondagavond 23 mei stond de aflevering van het VARA tv-programma Zembla geheel in het teken van de concurrentiestrijd en prijsdruk in de schoonmaakwereld. In de aflevering op Nederland 2 vertelden schoonmakers en hun bazen wat de historische staking die onlangs werd afgerond heeft opgeleverd. Nederland telt ongeveer 150.000 schoonmakers, een grote meerderheid is vrouw […]

Op zondagavond 23 mei stond de aflevering van het VARA tv-programma Zembla geheel in het teken van de concurrentiestrijd en prijsdruk in de schoonmaakwereld. In de aflevering op Nederland 2 vertelden schoonmakers en hun bazen wat de historische staking die onlangs werd afgerond heeft opgeleverd.

Nederland telt ongeveer 150.000 schoonmakers, een grote meerderheid is vrouw en laag opgeleid en sommigen hebben meerdere banen.

Aan het woord komen enkele schoonmakers die de toegenomen werkdruk uitleggen. Ook topmanagers van de grote schoonmaakbedrijven worden geinterviewd zoals Frie van Hulten van CSU en Steph Feijen van Venego/Hago.

Citaat van de site van Zembla:
Ella Zander, directeur van een klein schoonmaakbedrijf, vindt dat sommige grote schoonmaakbedrijven niet integer werken: ‘Ze bieden per dag 4 uur schoonmaak aan. En zetten dan 3,5 uur in zonder dat de klant het weet. Er wordt veel 's avonds en 's nachts gewerkt, maar het kantoor is dan leeg, zo pakken ze een half uur winst.'

Hago-topman Steph Feijen geeft toe dat er een moordende concurrentiestrijd is en dat zijn bedrijf hier deels ook aan meedoet: ‘Schoonmaken is een loonkostenvraagstuk. De uren-inzet bepaalt of een contract renderend is of niet. Omdat het uurtarief niet dekkend is, kunnen niet alle uren ingezet worden die geoffreerd zijn. In feite zitten we de boel te verdoezelen.' Hij wil hier liever niet aan meedoen, maar dan moeten de opdrachtgevers wel meer willen betalen voor schoonmaak.

De ZEMBLA-aflevering Schoonmaakwoede is te zien op de website http://zembla.vara.nl/Afleveringen.1972.0.html

Vraag van een Facto-abonnee: wie heeft de uitzending opgenomen en kan een digitaal bestand er van leveren? Graag contact opnemen met de Facto-redactie, Gerard Dessing, tel. 0172 466 622, gdessing@kluwer.nl.

Reageer op dit artikel