nieuws

Zembla-uitzending over de schoonmaakmarkt

Geen categorie

Op zondagavond 23 mei stond de aflevering van het VARA tv-programma Zembla in het teken van de concurrentiestrijd en prijsdruk in de schoonmaakwereld. In de aflevering op Nederland 2 vertelden schoonmakers en hun bazen wat de recente historische staking heeft opgeleverd. Nederland telt ongeveer 150.000 schoonmakers, een grote meerderheid is vrouw en laag opgeleid, en […]

Op zondagavond 23 mei stond de aflevering van het VARA tv-programma Zembla in het teken van de concurrentiestrijd en prijsdruk in de schoonmaakwereld. In de aflevering op Nederland 2 vertelden schoonmakers en hun bazen wat de recente historische staking heeft opgeleverd.

Nederland telt ongeveer 150.000 schoonmakers, een grote meerderheid is vrouw en laag opgeleid, en sommigen hebben diverse banen. Aan het woord kwamen enkele schoonmakers die de toegenomen werkdruk uitleggen, onder andere Frie van Hulten van CSU en Steph Feijen van Venego/Hago.

Citaat van de site van Zembla: Ella Zander, directeur van Ruud Zander Schoonmaakbedrijf uit Haarlem, vindt dat sommige grote schoonmaakbedrijven niet integer werken: 'Ze bieden per dag 4 uur schoonmaak aan. En zetten dan 3,5 uur in zonder dat de klant het weet. Er wordt veel 's avonds en 's nachts gewerkt, maar het kantoor is dan leeg, zo pakken ze een half uur winst.'

Hago-topman Steph Feijen geeft toe dat er een moordende concurrentiestrijd is en dat zijn bedrijf hier deels ook aan meedoet: 'Schoonmaken is een loonkostenvraagstuk. De ureninzet bepaalt of een contract renderend is of niet. Omdat het uurtarief niet dekkend is, kunnen niet alle uren ingezet worden die geoffreerd zijn. In feite zitten we de boel te verdoezelen.' Hij wil hier liever niet aan meedoen, maar dan moeten de opdrachtgevers wel meer willen betalen voor schoonmaak.

De ZEMBLA-aflevering Schoonmaakwoede is te zien op de website: http://zembla.vara.nl/Afleveringen.1972.0.html

 

Reageer op dit artikel