nieuws

Blokkade in Senaat tegen EPD

Geen categorie

De Eerste Kamer wil opnieuw in discussie met demissioniar minister Ab Klink van VWS over het elektronisch patiëntendossier (EPD). De Senaat besloot dinsdag 29 juni 2010 nog niet te stemmen over de klaarliggende moties. Dat gebeurt volgende week, na het debat met Klink.

De Eerste Kamer is kritisch over het EPD. Het systeem waarmee artsen en andere zorgverleners informatie kunnen uitwisselen over patiënten en hun medicijngebruik zou uiterlijk in 2009 al volop in gebruik worden genomen. In de Senaat zijn er echter nog zorgen, bijvoorbeeld of het systeem de privacy van patiënten wel genoeg waarborgt.
PvdA-Kamerlid Ing Yoe Tan had dinsdag al een voorstel klaarliggen waarmee Klink werd gevraagd alle voorbereidende activiteiten voor het EPD en vooral die voor het zogenoemde landelijk schakelpunt op te schorten. In ieder geval VVD, SP en GroenLinks steunen haar oproep, waardoor het voorstel de steun heeft van een meerderheid in de Eerste Kamer. Tan wil haar voorstel nog wat aanpassen na Klinks laatste brief aan de senaat. De Eerste Kamer beslist daarom volgende week over die aangepaste en de twee andere moties.

Meer informatie: In september 2010 komt het boek EPD is een werkwoord uit. Een praktische leidraad, met als belangrijkste boodschap dat de sleutel tot een succesvol EPD schuilt in het doen. U kunt het boek bestellen via de webshop van Kluwer.

Reageer op dit artikel