nieuws

‘Freud onterecht uit basispakket’

Geen categorie

De zorgverzekeraars hebben recent de psychoanalyse uit het basispakket gehaald. Onterecht, want patiënten hebben wel degelijk baat bij de intensieve behandelmethode waarvan de Oostenrijkse psychiater Sigmund Freud aan het einde van de negentiende eeuw de grondlegger was. Dat blijkt uit promotieonderzoek van psycholoog Caspar Berghout waarvan het VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam de resultaten dinsdag 15 juni heeft bekendgemaakt.

Berghout ontdekte dat psychotherapie helpt onder meer depressieve klachten en persoonlijkheidsproblemen te verminderen en bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven.
De positieve resultaten voor patiënten vertalen zich volgens Berghout ook in economische voordelen. Patiënten die met psychoanalyse worden behandeld, gaan minder vaak naar de huis- of bedrijfsarts, werken harder en melden zich minder vaak ziek, aldus de promovendus.

Omstreden methode
Psychoanalyse is een langdurige en kostbare behandelmethode. Patiënten liggen jarenlang vier of vijf keer per week bij de psychiater op de sofa. De behandelmethode is al jaren omstreden. Critici menen dat er veel te weinig wetenschappelijk bewijs is dat psychoanalyse ook echt werkt. Mede daarom schrapten de zorgverzekeraars de psychoanalyse eerder dit jaar uit het basispakket. De ongeveer 600 patiënten in Nederland die de behandeling al ondergaan, vallen onder een overgangsregeling. Nieuwe patiënten moeten zelf opdraaien voor de kosten. Die kunnen oplopen tot 12.500 euro per jaar.

Reageer op dit artikel