nieuws

Heel even heel erg genieten na succes Oranje

Geen categorie

Het Nederlands elftal heeft opnieuw gewonnen en we zitten dus in de kwartfinales van het WK! Toch had de veiligheidsdelegatie van de KNVB maandagmiddag even een Afrikaanse bril nodig om daar bij stil te staan en ervan te genieten… ‘Nu champagne', riep projectleider Bert van Oostveen onmiddellijk na aankomst in het hotel. Sommigen keken hem […]

Het Nederlands elftal heeft opnieuw gewonnen en we zitten dus in de kwartfinales van het WK! Toch had de veiligheidsdelegatie van de KNVB maandagmiddag even een Afrikaanse bril nodig om daar bij stil te staan en ervan te genieten…

‘Nu champagne', riep projectleider Bert van Oostveen onmiddellijk na aankomst in het hotel. Sommigen keken hem verbaasd aan en moesten even een knop omzetten. We waren met ons hoofd alweer bij de veiligheid, logistiek, ticketing en communicatie rondom de interland van komende vrijdag. Toen besloten we toch maar de inwoners van het gastland als voorbeeld te nemen. De meeste mensen hier kijken niet ver vooruit, leven bij de dag van vandaag en genieten daardoor meer. Dat mochten wij nu ook weleens doen, beseften we, want hoe vaak komt het nu voor dat Oranje zich tijdens een toernooi schaart onder de acht beste landen? Sinds 1998 is dat niet meer voorgekomen.

Maar goed, wanneer u deze column leest, hebben wij na een paar momenten van ontspanning de draad alweer opgepakt. Om half vijf dinsdagochtend zijn we vertrokken naar het vliegveld in Durban. Vandaar vlogen we via East London naar Port Elizabeth, waar Nederland vrijdag zijn kwartfinale speelt. In de middag spreken we met vertegenwoordigers van de stad over de veiligheid van het team, onze gasten en het Oranjelegioen. Voor woensdagochtend staat een vergadering op het programma met officials van wereldvoetbalbond FIFA. Die gaat onder meer over het Fanplein in Port Elizabeth. Tot slot gaan we woensdagmiddag naar het stadion om er van gedachten te wisselen over parkeermogelijkheden en -routes. U moet weten dat heel wat Oranjesupporters rondreizen per auto, camper of bus. Wij willen dat zo goed mogelijk voorbereiden.

Jazeker, al die besprekingen werpen vruchten af. Meldde ik in de vorige column dat we in Durban hadden aangedrongen op gemakkelijkere toegang voor onze vips en supporters, maandag bleek dat prima verzorgd te zijn. De vips werden zelfs door een soort chaperonnes naar hun tribuneplaats begeleid en de ingang voor general public was twee keer zo groot als bij de eerste interland die Oranje er speelde.

Ik hoop u volgende week te voorzien van een volgende column. Niet alleen omdat ik het leuk en interessant vind u op de hoogte te houden van veiligheid rondom het WK, maar ook omdat het zou betekenen dat Oranje nog steeds kans maakt op de wereldtitel. Hopelijk tot dan!

Gijs de Jong

Security Officer KNVB WK 2010 Zuid-Afrika

Reageer op dit artikel