nieuws

Kliniek daagt UVIT voor rechter

Geen categorie

Zorgverzekeraar UVIT mag niet zomaar het contract opzeggen met de Reinaert Kliniek, een Limburgse privékliniek met drie vestigingen. De kliniek heeft daarvoor woensdag 16 juni 2010 gepleit bij een kort geding voor de rechtbank in Arnhem.

De Reinaert Kliniek biedt onder meer plastische chirurgie, orthopedie, chirurgie en gynaecologie.

Te duur
UVIT (Univé, VGZ IZA en Trias), een van de grootste verzekeraars van Nederland, heeft begin dit jaar het contract met de kliniek opgezegd. Volgens de verzekeraar was de zorg te duur in verhouding tot andere ziekenhuizen. De Limburgse kliniek zegt nu in het voortbestaan te worden bedreigd.
Volgens de kliniek gaat de verzekeraar zijn boekje te buiten door zomaar een streep te zetten door de jarenlange samenwerking. De organisatie eist voortzetting van de onderhandelingen. Ook wil de organisatie weten op basis van welke gegevens de zorgverzekeraar tot zijn besluit is gekomen.

Rechterlijk advies
De rechter heeft beide partijen geadviseerd samen tot een oplossing te komen. Als dat niet lukt doet de rechtbank vrijdag 25 juni uitspraak.

Achtergrond
De overheid verplicht zorgverzekeraars sinds enkele jaren om te onderhandelen met ziekenhuizen, klinieken en artsen over goede zorg tegen een redelijke prijs. In principe mogen zorgverzekeraars contracten opzeggen met instellingen die bijvoorbeeld slechte kwaliteit leveren of hoge prijzen rekenen voor hun werk.

Reageer op dit artikel