nieuws

Meer aandacht veiligheid brandweermensen

Geen categorie

In plaats van 'het bestrijden van een brand op een zo veilig mogelijke manier' moet het bij branden, waarbij geen personen in gevaar zijn, primair gaan om 'veilig optreden en zien wat er dan nog aan brandbestrijding te doen is'. Dat adviseert de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid na onderzoek naar de brand op 8 […]

In plaats van 'het bestrijden van een brand op een zo veilig mogelijke manier' moet het bij branden, waarbij geen personen in gevaar zijn, primair gaan om 'veilig optreden en zien wat er dan nog aan brandbestrijding te doen is'.

Dat adviseert de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid na onderzoek naar de brand op 8 maart 2010 in Veendam, waarbij een brandweerman om het leven kwam en een ander gewond raakte. Het onderzoek van de Inspectie OOV is samen met de Arbeidsinspectie verricht.

Volgens de inspecties is het verkleinen van de kans op instorting vrijwel onmogelijk, maar zijn wel maatregelen nodig om te vermijden dat brandweermensen hiervan het slachtoffer worden. Dat betekent volgens de inspecties dat de denkrichting bij de brandbestrijding fundamenteel moet veranderen. In een situatie waarin geen sprake is van gevaar voor personen moet de veiligheid van brandweermensen voortaan voorop staan.

Bezoek ook ons Dossier Brandveiligheid

Reageer op dit artikel