nieuws

Neprofarm: 29 procent van bezoeken aan huisarts overbodig

Geen categorie

Uit onderzoek onder 200 huisartsen uitgevoerd in opdracht van brancheorganisatie Neprofarm, blijkt dat 29 procent van de bezoeken aan de huisarts overbodig is. In die gevallen gaat het namelijk om eenvoudige gezondheidsklachten van voorbijgaande aard, die ook door de patiënt zelf kunnen worden aangepakt met een zelfzorggeneesmiddel dat zonder recept verkrijgbaar is.

De top drie van eenvoudige gezondheidsklachten waarvoor een patiënt bij de huisarts komt, is: pijn (spier- of gewrichtspijn, rugpijn, hoofdpijn, etc), (neus)verkoudheid en hoesten. Huisartsen in Nederland worden maandelijks door gemiddeld 516 patiënten geconsulteerd en aan 250 van hen schrijft de huisarts een geneesmiddel voor. Bij 54 van deze 250 patiënten betreft het echter eenvoudige gezondheidsklachten waarvoor ook zelfzorggeneesmiddelen verkrijgbaar zijn bij de drogist. Hetzelfde geldt voor 96 van de 266 patiënten die geen geneesmiddel voorgeschreven krijgen.

Meer aan zelfzorg doen
Voor de patiënt is een belangrijke rol weggelegd wanneer het gaat om het zelf oplossen van eenvoudige gezondheidsklachten. Dat bespaart onnodig bezoek aan een arts, waardoor er meer tijd is voor de patiënten die de begeleiding van een arts nodig hebben. Alle betrokkenen in de gezondheidszorg en vooral de huisarts, spelen een belangrijke rol bij het stimuleren van de zelfredzaamheid van de consument. Tweederde van de huisartsen vindt ook dat hun patiënten meer aan zelfzorg zouden moeten doen.

Bijsluiter en verpakking belangrijke informatiebron
Zelfzorggeneesmiddelen kunnen zonder tussenkomst van een arts door de patiënt zelf worden toegepast en de informatie op de verpakking en de bijsluiter geven de informatie die voor veilig en effectief gebruik nodig is. Om deze essentiële informatie voor de gebruiker breed beschikbaar te maken en het lezen ervan te stimuleren, heeft Neprofarm de website Zelfzorg.nl geschikt gemaakt voor gebruik met mobiele telefoons. Daarnaast is er een gratis Zelfzorg-applicatie voor de iPhone gelanceerd, waarmee al voor de aankoop van een geneesmiddel of onderweg de bijsluiter en de belangrijkste productinformatie van een geneesmiddel kan worden geraadpleegd.

Reageer op dit artikel