nieuws

NPCF en STOOM presenteren toekomstvisie voor zorg thuis

Geen categorie

De oudere van de toekomst zal veel zelfstandiger in het leven staan dan de ouderen van nu. Techniek helpt hen zelfstandig te leven en bedrijven hebben zich gespecialiseerd in het verlenen van service aan de senioren. De medische zorg bij de diverse ouderdomskwalen wordt vooral verleend door gespecialiseerde verpleegkundigen. De dokter komt alleen in beeld als dat echt nodig is. Zo schetst de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) de Nederlandse ouderenzorg over tien jaar.

De NPCF is de grootste patiëntenorganisatie van Nederland. Ze presenteerde de toekomstverkenning medio mei 2010 samen met de Stichting Onderzoek en Ontwikkeling Maatschappelijke gezondheidszorg (STOOM).

Positief beeld
In 2020 zullen 3,4 miljoen Nederlanders ouder zijn dan 65 jaar. Bijna een miljoen van hen (800.000) zal 80-plusser zijn.
De twee organisaties schetsen een redelijk positief beeld van de ouderenzorg van de toekomst. Als mensen meer eigen verantwoordelijkheid nemen, bereid zijn elkaar te helpen, en de zorg praktisch wordt georganiseerd, kunnen ouderen van straks nog steeds goed verzorgd door het leven, stellen ze.
Burgers zullen zich meer bewust moeten worden van het belang van gezond leven. De kans is dan groot dat ze minder snel hulpbehoevend worden.

Lifestylegroepen
De ouderen van de toekomst kunnen samen netwerken vormen met mensen die eenzelfde 'lifestyle' hebben. De gelijkgestemde groepen kunnen gezamenlijk hulp organiseren. Techniek kan zorgen dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Zo kunnen in huizen sensoren worden ingebouwd die registreren wanneer iemand valt. Ook kunnen apparaten alarm slaan als de deuren 's ochtends niet open gaan en er geen beweging is in huis. Hulpverleners kunnen op die manier zien of er iets mis is met de cliënt.

Zorgvouchers
Een van de bouwstenen voor een nieuwe koers zijn 'zorgvouchers', waarmee mensen zelf zorg thuis inkopen. Ze krijgen daarmee een sterke regierol en worden meer opdrachtgever dan klant.

Reageer op dit artikel