nieuws

Onderhandelingen cao jeugdzorg vastgelopen

Geen categorie

De onderhandelingen over de cao Jeugdzorg zijn op 8 juni jl. vastgelopen.

De werkgevers hebben aangegeven er geen geld voor over te hebben om werknemers aan zich te blijven binden en het werk in de sector te verbeteren. Vakbonden Abvakabo FNV, CNV Publieke zaak en FBZ zijn terleurgesteld. Met deze opstelling houden werkgevers niet alleen de vernieuwing van de cao, maar ook verbetering binnen de sector jeugdzorg tegen, zeggen zij.

Koopkrachtbehoud
De bonden vragen koopkrachtbehoud door middel van 1,25 procent prijscompensatie en willen afspraken maken over scholing en werkzekerheid voor de ruim 32.000 werknemers in de sector. Het uiteindelijke loonbod van de werkgevers zou neerkomen op ongeveer 0,6 procent op jaarbasis. Maar daarvoor moeten werknemers tevens genoegen nemen met verslechteringen in de arbeidsvoorwaarden zoals ze in de vorige cao zijn overeengekomen. De leden van de vakbonden zijn daar mordicus tegen, zo bleek uit een ingelaste ledenraadpleging nadat het overleg eerder al in een impasse was geraakt.

Beraad
Ondanks verschillende mogelijke oplossingen en handreikingen die de bonden hebben aangedragen – onder andere voor de aanpak van het ziekteverzuim, het verloop en de bureaucratie – waren de werkgevers niet bereid om de bonden tegemoet te komen. De bonden gaan zich in overleg met de leden beraden op vervolgstappen.

Reageer op dit artikel