nieuws

Over leiders, grijze muizen, navigators en narcisten

Geen categorie

Donderdag 3 juni organiseerde Ellen Soeters, Facility Manager van het Jaar en Directeur Facilitair Bedrijf van het RIVM, een middag over facilitair leiderschap. Zo'n 100 belangstellenden waren naar Bilthoven getogen om een aantal sprekers te horen. Soeters was er, samen met haar collega Marc van den Hoop, in geslaagd een gevarieerd programma in elkaar te […]

Donderdag 3 juni organiseerde Ellen Soeters, Facility Manager van het Jaar en Directeur Facilitair Bedrijf van het RIVM, een middag over facilitair leiderschap.

Zo'n 100 belangstellenden waren naar Bilthoven getogen om een aantal sprekers te horen. Soeters was er, samen met haar collega Marc van den Hoop, in geslaagd een gevarieerd programma in elkaar te zetten.

Ron van der Weerd, voorzitter van het LOOFD en Dean van de School of Facility Management van de Hanzehogeschool Groningen, gaf als middagvoorzitter de aftrap en praatte de diverse lezingen vlot aan elkaar. Iedere spreker werd beloond met een compacte samenvatting van de presentatie.

Eerste spreker was ir. Bernard Drion, lector FM aan de NHTV en directeur bij Hospitality Consultants, die in een betoog van een half uur de veranderende facilitaire wereldbeeld schetste en met interessante statements (‘We moeten geen kathedralen bouwen maar bazaars', ‘Baas zijn is uit, een baas wordt een navigator', ‘Het gaat om de ziel van een organisatie in plaats van dat het 21 graden in een ruimte is') de zaal prikkelde.

Na Drion gaven Frank Verborg en Sven Withofs een mooi beeld van facilitair leiderschap, met als uitgangspunt: zonder narcisme kom je nergens.

Withofs besprak de drie syndromen van FM: kaboutersyndroom, lelijk eendje-syndroom en grijze muizen syndroom. ‘Wat ontbreekt bij FM is een eigen standpunt, een stuk eigen waardering' sprak hij. ‘Een FM'er moet de wil hebben zichtbaar te zijn en een echt bedrijf willen neerzetten in plaats van een appendix'.

Nadat Verborg drie typen mensen had behandeld (mr Love, mr Perfect en Mr Change the World) was het woord aan Paulien Assink van Twynstra Gudde. Assink belichtte de vier elementen die te maken hebben met authentiek leiderschap, namelijk: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel. Een experiment waarbij de aanwezigen in koppels fysieke druk op hun buurman/buurvrouw moesten uitoefenen bracht aan het licht het belang van interne kracht en overtuiging.

Het slotwoord was aan 13 studenten van 7 hogescholen die hadden meegedaan met het Buddy-project, een project waarbij ze tijdens hun stages zich aan de hand van observaties een beeld hadden gevormd van leiderschap in een facilitaire omgeving. Drie stellingen werden gepresenteerd waar de aanwezigen hun stem over mochten uitbrengen.
Ook werd een boekje gepresenteerd met daarin de bevindingen van de studenten.

Reageer op dit artikel