nieuws

Revisie norm oppervlakte kantoorwerkplekken

Geen categorie

De revisie van de Nederlandse norm NEN 1824 'Ergonomie – Ergonomische eisen voor de oppervlakte van (werkplekken in) administratieve ruimtes en kantoren' is gepubliceerd. De norm beschrijft vanuit ergonomisch oogpunt de minimumeisen voor de hoeveelheid vloeroppervlakte van kantoorwerkplekken. Een kantoor kan worden opgebouwd uit diverse elementen, zoals medewerkers, tafels en kasten. NEN 1824 geeft een […]

De revisie van de Nederlandse norm NEN 1824 'Ergonomie – Ergonomische eisen voor de oppervlakte van (werkplekken in) administratieve ruimtes en kantoren' is gepubliceerd.

De norm beschrijft vanuit ergonomisch oogpunt de minimumeisen voor de hoeveelheid vloeroppervlakte van kantoorwerkplekken.

Een kantoor kan worden opgebouwd uit diverse elementen, zoals medewerkers, tafels en kasten.
NEN 1824 geeft een berekeningswijze voor de minimale oppervlakte voor deze elementen.
Daarnaast geeft de norm maten voor onder meer bewegingsruimte, doorgangen, vluchtroutes en nooddeuren. Ook wordt aandacht besteed aan fysische factoren zoals geluid, licht en klimaat.
Aandachtspunten worden besproken voor bijzondere ruimtes, zoals overleg- en vergaderruimtes, technische ruimtes en rookruimtes.

Wijzigingen
Er waren diverse aanleidingen om NEN 1824 te herzien; zo is de norm aangepast aan de wijzigingen in de arbeidsomstandighedenregelgeving.

Verder is in de nieuwe NEN 1824 meer aandacht besteed aan de afbakening tussen begrippen in het Bouwbesluit. Er wordt meer rekening gehouden met innovatieve kantoorconcepten, door expliciet aandacht te besteden aan loop- en vluchtroutes, en vrije ruimte bij vluchtdeuren.

Reageer op dit artikel