nieuws

Risicomanagement in zorg en luchtvaart

Geen categorie

Medische fouten leiden in westerse landen tot onnodig overlijden: in de VS zo'n 100.000 gevallen per jaar. De promovendi Yosef Tal en Itzchak Lichtenfeld uit Israël onderzochten of het risicomanagement dat in de luchtvaart wordt toegepast, ook in de gezondheidszorg mogelijk is om het aantal medische fouten terug te dringen.

De voormalige leden van de Israëlische Luchtmacht adviseren de Israëlische ambulante zorgverlener Maccabi daar al jaren over. Aan de hand van hun eigen ervaringen laten ze zien waar de valkuilen zitten van het toepassen van kennis van één domein (de luchtvaart) in een ander domein (de gezondheidszorg). Dat is volgens hen niet een kwestie van methodologie lenen, maar van veranderen van de professionele en organisatorische cultuur.
De titel proefschrift luidt Transferring the Aviation Risk Management Model (ARMM) into an ambulatory healthcare organization.

Lees ook: het artikel (in Zorgmarkt 2010-nr. 3 ): 'Leren van de luchtvaart'.

Reageer op dit artikel