nieuws

Zeeuwse ziekenhuistop boven balkenendenorm

Geen categorie

De twee directeuren van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Goes en Vlissingen verdienden in 2009 ruim boven de balkenendenorm. Dat blijkt uit cijfers in het jaarverslag dat deze week is verschenen.

Het ziekenhuis betaalde respectievelijk 384.000 en 367.000 euro voor Bert Vos en Pieter Vierhout. Doordat zij opgestapte directeuren vervingen, ging een deel van deze kosten ook naar een detacheringsbureau. Een woordvoerder van het ziekenhuis laat weten dat de directeuren inmiddels in vaste dienst zijn en dat de kosten dit jaar lager zijn. Volgens de woordvoerder wil de raad van toezicht verder niets zeggen over het salaris in 2010.

Faillissement
Het fusieziekenhuis stond vorig jaar op de rand van faillissement. Desondanks boekte het toch nog een positief resultaat van 850.000 euro.

Vragen van GroenLinks
De GroenLinks-fractie in Goes wil opheldering over de salarissen van de bestuursleden van het Admiraal de Ruyterziekenhuis (ADRZ), meldt Zorgvisie.
GroenLinks noemt de bedragen in strijd met eerdere afspraken. De bedragen stijgen volgens de fractie uit boven de vastgestelde bindende salariscode van de vereniging van bestuurders in de gezondheidszorg NVZD. 'We weten nog niet zeker waaruit de bedragen bestaan en wat we daartegen kunnen doen', stelt Carel Bruring, raadslid van GroenLinks. 'Waarschijnlijk kunnen we alleen een moreel beroep doen op de bestuurders. We hebben in ieder geval het college van B&W om opheldering gevraagd.'
De ophef ontstaat vooral omdat het ziekenhuis in 2009 een achtergestelde lening van twee miljoen euro ontving van de gemeente Goes. 'Deze lening ontvingen zij om het eigen vermogen van het ADRZ te versterken', legt Bruring uit. 'Op deze manier konden financiële problemen tijdens de fusie verkomen worden.'
Bestuursvoorzitter Pieter Vierhout laat weten dat niet hij over zijn salariëring gaat, maar de raad van toezicht. Bij zijn aantreden in 2009 was de oude governancecode nog van kracht. Volgens Vierhout bestond het bedrag dat het ziekenhuis voor hem betaalde uit een urenvergoeding, onkostenvergoeding en btw. 'De raad van toezicht heeft mij een aanbieding gedaan voor interim-management op grond van de normen van toen. Die norm lag rond de 450.000 euro. Ik hield daar zelf 255.000 euro aan over.' Vierhout zegt dat hij en Vos hun salarisafspraken met het ziekenhuis naar beneden hebben aangepast: sinds 1 januari 2010 vallen beide inkomens onder de nieuwe norm van 220.000 euro. 'Dat is dus zonder voorzieningen, bonussen of wachtgeldregelingen', zegt hij op de site van Zorgvisie.

Meer informatie
Lees meer over zorgbestuurderssalarissen op onze site. (Binnenkort met updates 2009.)

Reageer op dit artikel