nieuws

Zorg in Nederland veel beter en veel goedkoper dan in VS

Geen categorie

De gezondheidszorg is in Nederland per persoon de helft goedkoper dan in de Verenigde Staten, en werkt veel beter. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek van het Commonwealth Fund, dat woensdag 23 juni 2010 naar buiten is gebracht.

De stichting vergeleek de gezondheidszorg in zeven westerse landen met elkaar.

Nederland het beste
Nederland werd voor het eerst meegenomen in de vergelijking en kwam meteen als beste uit de bus. Vooral op toegankelijkheid scoort Nederland hoog, evenals op kwaliteit. Groot-Brittannië en Australië kwamen respectievelijk op de tweede en derde plaats.

Veel Amerikanen geen toegang tot zorg
Nederland geeft jaarlijks 3128 euro per persoon uit aan zorg, schatten de onderzoekers. In de VS is dat bedrag 5943 euro, bijna het dubbele. Ondanks de hoge uitgaven, komt Washington toch op de laatste plaats terecht. Dat komt onder meer doordat veel Amerikanen geen toegang hebben tot de zorg, omdat zij niet verzekerd zijn.

Patiëntgerichte zorg in Nederland kan beter
Opvallend is dat Nederland laag scoort op het gebied van patiëntgerichte zorg (de zesde plaats). Nederland komt uit op de vierde plaats in de categorie lang, gezond en productief leven. Daar gaan de Australiërs, Canadezen en Duitsers ons voor. Amerika scoort op dit onderdeel wederom het slechtst.

Hervormingen VS
Het Commonwealth Fund voerde hetzelfde onderzoek al drie keer eerder uit, steeds met de conclusie dat het niet goed gaat met de Amerikaanse gezondheidszorg. Politici gebruikten de uitkomsten steevast om te hameren op de noodzaak van hervormingen in de zorg.
Karin Davis, die het onderzoek leidde, zei te hopen dat de nieuwe zorgwet die president Barack Obama eind maart tekende, zal zorgen voor verbetering. Door die wet krijgen voor het eerst in de geschiedenis bijna alle Amerikanen een ziektekostenverzekering. Dat zou kunnen leiden tot een verbetering op het gebied van toegankelijkheid van de zorg, waar Amerika nu op de laatste plek staat.

Gegevens
Het onderzoek van de stichting is gebaseerd op gegevens van patiënten en artsen in de VS, Nederland, Groot-Brittannië, Australië, Duitsland, Nieuw-Zeeland en Canada. De gegevens dateren van 2007, 2008 en 2009.

Reageer op dit artikel