nieuws

Zorgklant tevreden over medisch specialist

Geen categorie

De patiënt is tevreden over de kwaliteit van de zorg, maar maakt zich ook zorgen over de gevolgen van de maatregelen van het ministerie van VWS voor de Nederlandse zorg. Dat blijkt uit Nationale Zorg Enquête, die patiënten en niet-patiënten online konden invullen.

Medisch specialisten in ziekenhuizen hebben hun patiënten gevraagd 'hun diagnose' te geven over de zorg door de Nationale Zorg Enquête online in te vullen. Ruim 1000 zorgconsumenten deden dit.

Tevreden over huidige kwaliteit van zorg
De kwaliteit van de medisch-specialistische zorg in Nederland wordt als goed ervaren. Dit zegt ongeveer driekwart van de respondenten. Ruim 80 procent van de patiënten die momenteel onder behandeling zijn is tevreden over zijn of haar medisch specialist. Dit geldt niet alleen voor de kwaliteit van de medische zorg op zich, maar ook voor de waardering van de Nederlandse medische zorg in vergelijking met het buitenland. Deze resultaten liggen in lijn met verschillende onafhankelijke onderzoeken. De huidige Nederlandse medische zorg behoort tot de top van Europa.

Invloed andere partij op behandeling ongewenst
Driekwart van de respondenten wil niet dat een andere partij dan de arts, zoals de overheid of zorgverzekeraars, invloed kan hebben op zijn of haar behandeling. De medisch specialist hoort in samenspraak met de patiënt te bepalen wat de beste zorg is.

Gevolgen bezuinigingen
Uit de resultaten blijkt dat 90 procent van de respondenten verwacht dat de maatregelen van VWS gevolgen zullen hebben voor de medisch-specialistische zorg. De zorgconsument realiseert zich ook wát  eventuele gevolgen van bezuinigingen voor de Nederlandse gezondheidszorg kunnen zijn. Meer dan een kwart van de respondenten is bang voor langere wachttijden en minder goede medische behandeling. Nog eens een vijfde is bang dat er minder tijd aan patiënten zal worden besteed.
De Nationale Zorg Enquête is een initiatief van Stichting Bezorgd en de Orde van Medisch Specialisten.

Reageer op dit artikel