nieuws

Artsen in loondienst verdienen topsalaris

Geen categorie

Honderden medisch specialisten die in loondienst zijn bij academische ziekenhuizen, verdienen veel meer dan het norminkomen van 188.000 euro. Dat blijkt uit onderzoek van het Financieele Dagblad.

Demissionair minister Klink wil de inkomens van vrijgevestigde specialisten aan banden leggen, omdat die volgens hem vaak te veel verdienen. Klink wil vanaf 2011 de beloning van vrijgevestigde specialisten afhankelijk maken van een jaarbudget per ziekenhuis. Dat moet dan leiden tot een maximum per specialist van 367.000 euro, inclusief praktijkkosten. Dat komt neer op een bruto-inkomen van euro 285.000 per jaar. Maar bij de academische ziekenhuizen blijken tal van specialisten in loondienst met een hoger salaris naar huis te gaan dan dit maximum voor vrijgevestigden.

Ziekenhuizen zijn verplicht inkomens boven 188.000 euro openbaar te maken. Volgens het FD betaalden de acht umc's vorig jaar aan 659 specialisten in vaste dienst een salaris dat boven dit bedrag lag. Dat is ruim een op de tien artsen. Vergeleken met 2008 nam het aantal artsen dat meer verdient dan 188.000 met twee procent toe.

De best verdienende specialist werkt bij het Erasmus MC en incasseert een inkomen van 368.500 euro. Uit het FD-onderzoek blijken ook flinke beloningsverschillen tussen de academische ziekenhuizen onderling. Het UMC Utrecht geeft het meeste geld uit aan topsalarissen: 139 medisch specialisten verdienen er meer dan het norminkomen van 188.000. Het Erasmus MC stelt de minste grootverdieners: 51.

Reageer op dit artikel