nieuws

EU legt bonussen bankiers aan banden

Geen categorie

Bonussen voor bankiers in de EU worden aan banden gelegd. Bankiers mogen nog maar 30 procent van hun bonus contant uitbetaald krijgen. Bij heel hoge bonussen is dat 20 procent. Bovendien mag een bonus hooguit 60 procent van het totale salaris bedragen. De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben een akkoord bereikt over regelgeving hierover. CDA-Europarlementariër Corien Wortmann heeft dat onlangs gezegd.

De nieuwe regels gelden voor bonussen die vanaf volgend jaar worden uitbetaald. Hoge bonussen worden gezien als een factor die bijdroeg aan het ontstaan van de financiële crisis. Wortmann spreekt van 'een grote stap vooruit' dat nu in de hele EU dezelfde regels van kracht worden. Zij vindt het ook positief dat de nieuwe regels niet alleen betrekking hebben op directeuren van banken, maar ook op handelaren.

Strengere kapitaaleisen
De EU-landen en het Europarlement zijn het ook eens geworden over strengere kapitaaleisen voor banken. Die moeten ervoor zorgen dat banken genoeg reserves aanhouden, zodat ze minder snel in problemen komen.

Bonusbeleid banken
Het bonusbeleid van de meeste banken schiet overigens nog altijd tekort, zo blijkt uit de op 1 juli gepubliceerde zesde kwartaalupdate van de Eerlijke Bankwijzer http://www.eerlijkebankwijzer.nl/bonusbeleid . Daarin is voor het eerst ook gekeken naar het bonusbeleid van banken. De bonussen van bankbestuurders zijn intussen (enigszins) gematigd en meer verbonden aan lange termijn doelstellingen, maar bij een aantal banken staan duurzaamheid en lange termijn doelstellingen nog steeds onvoldoende centraal. Daarnaast hebben meerdere banken nog altijd zakenbankiers in dienst die hoge bonussen ontvangen, gericht op korte termijnwinst.
De meeste banken, Aegon Bank, Friesland Bank, ING, SNS Bank/SNS Regio Bank en Van Lanschot scoren dan ook een onvoldoende voor hun bonusbeleid. Triodos en ASN voeren een aantoonbaar beter bonusbeleid. ABN Amro, Fortis, Rabobank en Robeco zitten hier tussenin.

Duurzaamheidbeleid
De kwartaalupdate van de Eerlijke Bankwijzer laat zien dat enkele banken hun duurzaamheidbeleid hebben aangescherpt. Aegon Bank heeft aangekondigd niet meer te zullen investeren in bedrijven die betrokken zijn bij dierproeven en bont. Aegon zal ook niet meer beleggen in bedrijven die veroordeeld zijn voor corruptie of betrokken zijn bij belastingontduiking. ASN Bank heeft nieuw beleid ingevoerd voor biodiversiteit waarin speciale aandacht wordt besteed aan bescherming van ecosystemen. Ook stelt ASN hardere duurzaamheidseisen voor bedrijven in de maakindustrie.

Reageer op dit artikel