nieuws

Geen eigen bijdrage logopedist en dietist – Rest plan blijft

Geen categorie

Patiënten hoeven voorlopig geen eigen bijdrage te betalen voor bezoeken aan de logopedist, de ergotherapeut, de dieetadviseur en de psychiater. De Tweede Kamer zette donderdag 1 juli 2010 een streep door het voornemen van minister Ab Klink van VWS om patiënten extra te laten betalen voor deze zorg.

De eigen bijdragen maken deel uit van een pakket maatregelen van Klink om de kosten van de gezondheidszorg in de hand te houden. De bijdrage van een tientje voor logopedie, ergotherapie en dieetadviezen zou 60 miljoen euro opbrengen. Door de eigen bijdragen blijven mensen met een smalle beurs eerder weg bij deze vormen van zorg, vreest de Kamer.

Goedkopere geneesmiddelen
Het gat dat in de begroting valt door het schrappen van de extra bijdragen, kan worden gevuld door te zorgen dat patiënten minder snel kiezen voor dure geneesmiddelen. Patiënten krijgen voor vergelijkbare geneesmiddelen zoals cholesterolverlagers alleen de prijs van de goedkoopste variant vergoed. Alleen patiënten die de duurdere medicijnen echt nodig hebben, kunnen deze volledig declareren.

Rest plan Klink wel goedgekeurd
De Kamer tornt verder niet aan het schrappen uit het basispakket van de pil voor vrouwen ouder dan 21 jaar, rollators, looprekjes en krukken en mondzorg voor 18- tot 21-jarigen. Voorstellen om dit te behouden, haalden geen meerderheid.

Blij
Belangenorganisaties halen opgelucht adem nu de Tweede Kamer een streep heeft gehaald door plannen voor een eigen bijdrage voor bezoeken aan de logopedist, de ergotherapeut en de diëtist. Wel weten de beroepsverenigingen dat bezuinigingen boven de markt blijven hangen. Daarom bekijkt de vereniging van logopedisten, de NVLF, waar er wel geld van af kan. De NVLF wil in overleg treden met het ministerie van VWS om hun voorstellen te gaan bespreken. De organisatie ontving de afgelopen weken ruim 55.000 petities van patiënten die aangaven de eigen bijdrage echt niet te kunnen betalen.
Ook de Nederlandse Vereniging van Diëtisten is blij dat de bezuinigingsmaatregel er niet komt. Volgens directeur Doreth van den Heuvel was die namelijk 'ondoordracht en onwenselijk' en zou alleen maar averechts werken.

Reageer op dit artikel