nieuws

Groot aantal dialysecentra gaat ten koste van zelfdialyse

Geen categorie

Het aantal nierdialysecentra neemt in relatie tot het aantal dialysepatiënten te snel toe. Dat is te lezen in de Volkskrant.

In 2002 heeft de overheid het planningssysteem voor dialysecentra afgeschaft. Het aantal centra is sinds die tijd verdubbeld van vijftig naar honderd. Het Hans Mak Instituut (HMi), dat zich inzet voor de kwaliteit van zorg voor nierpatiënten, waarschuwt dat financiële prikkels door de toenemende concurrentie belangrijker zouden kunnen worden dan het patiëntenbelang. Nefroloog Els Boeschoten van het HMi verwacht bovendien dat het steeds moeilijker zal worden om voldoende vakbekwaam personeel te vinden en op te leiden voor het toenemend aantal centra.

Het HMi en de Nierpatiënten Vereniging Nederland zeggen in de Volkskrant te vrezen dat de centra meer ‘klanten' werven en vasthouden, waardoor er minder patiënten op de wachtlijst voor een niertransplantatie worden gezet en het aantal thuisanalyses terugloopt. Dit laatste is al het geval: het aantal thuisdialyses loopt sinds 2002 terug, hetzelfde jaar dat het planningssysteem werd afgeschaft.

Thuisdialyse kost zo'n 55.000 euro per jaar. Dialyse in een centrum ongeveer 80.000 euro. In Nederland is het aantal thuisdialysepatiënten teruggelopen van 1.800 naar ongeveer 1.200. In totaal ondergaan meer dan 6.000 mensen nierdialyse.

De bouw van dialysecentra gaat gestaag verder. Omale, een Drentse projectontwikkelaar, bouwt in opdracht van twee Brabantse ziekenhuizen een nieuw centrum in Ravenstein, dat eind dit jaar zijn deuren opent. Eerder bouwde het bedrijf al een dialysecentrum in Beilen. In Amsterdam wordt het centrum Diapriva geëxploiteerd door Cablon, een producent van onder meer dialyseapparaten. De toename van het aantal centra komt ook voort uit de toename van het aantal ziekenhuizen dat nu ook dialyse aanbiedt.

Reageer op dit artikel