nieuws

Kwart Nederlandse mkb’ers negeert buitenlands belastingklimaat

Geen categorie

Bij investeringen over de grens houdt een kwart van de Nederlandse mkb-ondernemingen geen rekening met het belastingregime in het desbetreffende land. Nederland ligt daarmee in lijn met het Europese gemiddelde (22 procent), maar wereldwijd is deze houding van bedrijven hooguit zeventien procent. Het International Business Report (IBR 2010) van accountants- en adviesorganisatie Grant Thornton toont aan dat relatief veel (Noord-)Europese bedrijven belastingrisico's negeren. In andere werelddelen, waaronder veel opkomende economieën, is minder dan één op de tien ‘ongeïnteresseerd' in het investeringsklimaat van het andere land.

7.400 Ondernemers uit 36 landen werd voorgelegd welke aspecten van een belastingklimaat hun investeringsdrift zouden aanwakkeren. Wereldwijd is de top-3: een belastingvrije periode van vijf jaar (41 procent), een laag belastingtarief op bedrijfswinst (39 procent) en een stabiel belastingregime (38 procent). Nederlandse bedrijfseigenaren zetten een stabiel belastingregime bovenaan (58 procent), nipt gevolgd  door een belastingvrije periode van vijf jaar (57 procent) en een laag belastingtarief op bedrijfswinst (55 procent).

Belastingdruk
Gekeken naar de meest drukkende belastingen in eigen land is eveneens een top-3 samen te stellen. Ook hier wijkt het Nederlandse bedrijfsleven in volgorde af. Wereldwijd wijzen ondernemers de volgende drie ‘zwaargewichten' aan: belasting op bedrijfswinst (25 procent), arbeidsgerelateerde belastingen (23 procent), particuliere inkomstenbelasting (22 procent). Niet helemaal verwonderlijk staat in Nederland particuliere inkomstenbelasting (37 procent) met stip bovenaan. Arbeidsgerelateerde belastingen (negentien procent) en bedrijfswinst (achttien procent) volgen op afstand.

Nederland opvallend mild
Naast de genoemde belastingvormen werden ook andere negatieve prikkels bevraagd, zoals indirecte belastingen, waaronder btw. Met deze laatste vorm blijkt slechts zes procent van de Nederlandse ondernemers moeite te hebben, waar dat in de andere 35 landen gemiddeld het dubbele percentage betreft: twaalf procent. Overigens, één op zeven (veertien procent) vindt zelfs dat Nederland geen drukkende belastingen kent. Daar denken andere landen anders over: slechts vier procent wereldwijd en drie procent van de ondernemers in de Europese Unie delen een dergelijke mening over het belastingregime in hun eigen land.

Reageer op dit artikel