nieuws

Laagste stijging lonen sinds 2005

Geen categorie

De cao-lonen zijn in het tweede kwartaal van dit jaar met het laagste tempo gestegen sinds 2005. De lonen waren gemiddeld 1,2 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar namen de lonen nog met gemiddeld drie procent toe. De lonen in de gesubsidieerde sector stegen met 1,8 procent het hardst, bij de particuliere bedrijven namen de lonen met één procent toe.

Gezondheidszorg
De contractuele loonkosten, het CAO-loon inclusief bijzondere beloningen en de werkgeverspremies, namen met 1,4 procent toe ten opzichte van 2009. De ontwikkeling van de loonkosten loopt gelijk op met die van de cao-lonen.

De stijging van de loonkosten was in de gezondheidheids- en welzijnssector met 2,7 procent het hoogst. Dat wordt verklaard door de stijging van de cao-lonen, die in het tweede kwartaal van 2010 stegen met 2,2 procent. Na de gezondheidszorg komt de loongroei in de horeca op de tweede plaats met 2,2 procent stijging. Bij financiële instellingen was de stijging het laagst.

Reageer op dit artikel