nieuws

Na schoolvakantie water 2 minuten doorspoelen

Geen categorie

Scholen die hun deuren voor zes weken hebben gesloten doen er goed aan voor de start van het schooljaar alle kranen in het schoolgebouw minimaal twee minuten flink open te zetten. Zo komt er na de vakantie weer vers water van prima kwaliteit uit de schoolkraan. Tijdens de schoolvakantie staat het drinkwater in de leidingen […]

Scholen die hun deuren voor zes weken hebben gesloten doen er goed aan voor de start van het schooljaar alle kranen in het schoolgebouw minimaal twee minuten flink open te zetten. Zo komt er na de vakantie weer vers water van prima kwaliteit uit de schoolkraan.

Tijdens de schoolvakantie staat het drinkwater in de leidingen van de school stil, waardoor de kwaliteit van het water afneemt.

Vorig jaar deed Oasen praktijkonderzoek naar stilstaand water op basisscholen in Zuid-Holland. De kwaliteit van drinkwater in schoolwaterleidingen bleek sterk achteruit te gaan bij langdurige stilstand. Het laboratorium van Oasen toonde daarbij aan dat leidingen en kranen metalen (zoals koper, lood, nikkel) afgeven aan het stilstaande water. Ook is de kans op groei van bacteriën aanwezig, zoals Legionella.

Oasen adviseert de scholen om jaarlijks voor de start van het nieuwe schooljaar en na alle schoolvakanties, alle kranen in het gebouw minimaal twee minuten flink open te zetten.
Ook kunnen de scholen hun toiletten doorspoelen en eventuele douches door laten lopen.
Zo spoelen ze de leidingen in de school goed door. Uit het onderzoek van Oasen blijkt dat het water in de leidingen zich daardoor ververst en dat het tapwater dat er na twee minuten uitkomt weer van prima kwaliteit is.

Het advies om de kraan door te spoelen geldt ook voor vakantiegangers die in de zomer een paar weken van huis gaan. Zij doen er verstandig aan om bij thuiskomst de kraan één minuut door te laten lopen, dat is voldoende om weer vers water uit de kraan te krijgen. Dit is een minuut korter dan bij scholen, omdat de waterleidingen in schoolgebouwen vaak veel langer zijn dan in woningen.

Reageer op dit artikel